Oude boerderij Den Horn in brand gestoken voor film over Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier

De boerderij in Den Horn die in de hens gaat voor de openingsscène van de film Grutte Pier.

Een vervallen en sinds 1966 leegstaande boerderij aan de Hogeweg in Den Horn wordt komende vrijdag in brand gestoken.

De boerderijbrand wordt gefilmd en gebruikt als openingsscène van een historische serie over de Friese held Grutte Pier. De serie wordt gemaakt door producent Steven de Jong, maker van films als ´De Hel van 63‘ en ´De Kameleon‘. Voor de reeks over de Fries werkt hij samen met met Omrop Fryslân

Voor de openingsscène worden komende Goede Vrijdag 19 april (rond 20.00/21.00 uur) opnamen gemaakt van een boerderijbrand aan Hogeweg  in Den Horn.

De Jong heeft lang gezocht naar een oude boerderij en kwam uiteindelijk in Den Horn uit. De eigenaar van het pand werkt mee aan de opnames.  De vervallen en afgelegen boerderij staat sinds 1966 leeg en stond al op de planning om gesloopt te worden.

 De gemeente Westerkwartier heeft ontheffing verleend voor het gecontroleerd laten uitbranden van de boerderij. Als er een te sterke wind staat, gaat de brand niet door.

Grutte Pier

De film over Grutte Pier vertelt een deel van de geschiedenis van Noord-Nederland. De boerderijbrand wordt gebruikt als openingsscène van de reeks.  Nadat de boerderij van Grutte Pier in het jaar 1515 in brand is gestoken en zijn familie is vermoord, begint hij uit wraak een strijd tegen de bezetters. Hierdoor is hij een bekend historisch figuur geworden.

 De film vertelt het verhaal van de laatste acht jaar van Grutte Pier in een serie van tien afleveringen. Ook brengt de producent het verhaal uit als bioscoopfilm.

Wegafsluiting

Het gebied rondom de boerderij wordt afgezet met lint. Tussen 19.00 uur en 00.00 uur zal de Langeweersterweg en een deel van de Weersterweg in Den Horn afgesloten zijn. Verkeersregelaars begeleiden dit. Omwonenden kunnen op afstand naar de brand kijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur