Perspectives 3: Het gaat om esthetiek en materialiteit

Onder de noemer Perspectives is tot en met donderdag 13 juli aan het Gedempte Zuiderdiep 158 en de Praediniussingel 59 in Groningen werk te zien van de eindexamenstudenten Academie Minerva. Joep van Ruiten en Corné Sparidaens gingen langs bij zes studenten. Aflevering 3: Trudy Oosterhuis (29, Hornhuizen)

„Ik ben met zes meter doorzichtig folie de zolder van een boerderij opgeklommen en heb met spuitlijm spinnenwebben gevangen. Dan zag ik een mooi stuk, want zo kijk ik er naar, dan pakte ik een busje spijtlijm en sprayde ik het web opnieuw, want het is in de tijd zijn kleefkracht kwijfgeraakt. Dat plakte ik op folie, al kruipend over de zolder. Ik wil er nog een film van maken.

Ik ben opgegroeid op een boerderij, mijn vader is akkerbouwer. In mijn werk gaat het vooral over de materie die je op een boerderij kunt vinden. Mijn onderzoek begon met foto's maken van wat ik zag op de boerderij. Eerst dacht ik: Ik kan het ook omzetten naar zeefdruk. Maar dat bleek een stap te ver, omdat het niet meer over de materie zelf ging. Echter dan dit op folie gevangen web kan eigenlijk niet.

Boeren

Ik heb eerst geëxperimenteerd met big bags, dat ging nog heel erg over lijnen, vlakken en vormen en de weeftechniek van die zakken. Voor mijn eindexamenpresentatie heb drie dingen gemaakt: de folie, foto's en een mat geweven van kuilgras – eerste snede van 2017, rechtstreeks van de boerderij. Dit is kruidenrijk gras, het is niet afkomstig van land waar je ze met kuilmachines over heen racen om maar zo snel en zo veel mogelijk…

Omdat ik zelf uit een boerenmilieu kom, besef ik dat boeren keuzes moeten maken en soms op twee benen hinken. Maar dat is niet iets waar het mij om gaat, het gaat mij om de esthetiek en materialiteit. Materialiteit wordt steeds belangrijker in hoe wij onze leefomgeving vormgeven. Mensen willen in contact staan met materialeit en hun eigen dingen maken. Op een boerderij is dat heel sterk, daar sta je met je poten op de aarde.

Verrijking

Voor Minerva heb ik een opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening gedaan, ik heb drie jaar als jeugdhulpverlener gewerkt. Dat zag ik mij niet tot zestigste doen. Toen besloot ik het roer om te gooien. Wat het mij gebracht heeft, is een verrijking van mijn blik. Ik ben mij bewuster geworden van de wereld waarin we leven en hoe alles om heen is vormgegeven en hoe ik daar grip op kan hebben.

Ik hoop dat ik mijzelf als hybride kunstenaar kan ontwikkelen, dat het niet alleen om mijn eigen kunstenaarschap gaat, maar ook hoe ik mijn creativiteit op andere vlakken kan inzetten voor de samenleving en dan met name gericht op educatie. Ik heb de docentenopleiding gedaan, maar voel mij erg aangetrokken tot het autonome kunstenaarschap. Ik zou het leuk vinden om de vertaling van die combinatie te delen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.