Peter Weening is 40 jaar programmeur van club Vera in Groningen: 7000 bands in 40 jaar

Peter weening is 40 jaar programmeur van Club vera in Groningen. Duncan Wijting

Peter Weening is vandaag, 1 juli,  precies 40 jaar programmeur van de Groningse poptempel Vera. Hij viert het vanavond door er vier uur zijn favoriete muziek te draaien van bands die daar de afgelopen decennia optraden.

Het was een goed voorjaar voor zijn moestuin. Niet eerder bracht Peter Weening (Linschoten, 1955) zoveel tijd door tussen de artisjokken en snijbieten. ,,Wat dat betreft kwam de coronacrisis met een perfecte timing, want juist in het voorjaar is er werk aan de winkel.”

Maar leuk is anders voor een man die sinds 1 juli 1980 ziel en zaligheid stopt in het boeken van bands en in 2019 nog het recordaantal van 151 concertavonden realiseerde in Vera. Maar na het Belgische Stake op 12 maart werd het plotseling stil.

Niemand in Nederland is zo lang programmeur als Weening

Niemand in Nederland is zo lang programmeur van een club als Weening. En hij boekte ze allemaal. Van Bad Brains, Curtis Mayfield en Bo Diddley tot Pearl Jam, Nirvana en The White Stripes. Meer dan 7000 bands op pak’m beet 4000 concertavonden. Absurd, inderdaad. En hij miste er hooguit een paar per jaar. Hij ontving er in 2018 al de erepenning van de gemeente Groningen voor.

,,Ik ga mooi dood als een nachtkaars.” De lach die volgt, rolt over het terras op Schiermonnikoog. Weening is er even een paar dagen tussenuit met zijn vriendin. ,,Nee, ik moet er niet aan denken dat er tot mijn pensioen geen fatsoenlijke band meer geboekt kan worden.”

Want ja, dat pensioen gaat er komen. Volgend jaar september is het niet in beton gegoten plan, 66 jaar en vier maanden is hij dan. Maar sinds corona is alles anders. ,,Er moet ook nog opgeleid worden, ik ben er niet meteen vanaf.”

'De rock-'n-rollbeleving van een concert is weg'

Van het vieren van zijn lustrum wil Weening niets weten. Veel te vieren is er ook niet. ,,Het leven en de rock-’n-rollbeleving van een concert zijn er volkomen uit. Een band als Idles voor 40 man op een stoeltje, ik zie het niet gebeuren. Laat staan dat er dit jaar weer Amerikanen gaan touren door Europa.”

Maar ook nu dient de creativiteit te worden aangewend. Kijken naar wat wel mogelijk is ondanks de beperkingen. ,,Vanavond draai ik vier uur muziek van bands die hier optraden en die ik een warm hart toedraag. En morgen geeft Meindert Talma het eerste concert in Vera sinds maart.”

Kim Gordon van Sonic Youth herinnert zich luidruchtig publiek

,,Of Vera de beste club is? Dat zeggen bands wel eens ja. Zoiets mag je nooit van jezelf zeggen. Dat mogen alleen Mohammed Ali en Usain Bolt. Maar het is natuurlijk wel zo.” Weening lacht en ziet zichzelf het liefst als onderdeel van een groter geheel, van al die medewerkers en vrijwilligers die de club maken. Hij maakt graag de vergelijking met een sportteam. Saamhorigheid, daar draait het om, clubliefde ja, zoals Arjen Robben die toont voor FC Groningen.

Het meest trots is Weening op de rode lijn die door 40 jaar programmeren loopt. ,,Op hoe bands en publiek Vera ervaren, dat is de essentie.” Hij wijst op Sonic Youth, de invloedrijke Amerikaanse noisepioniers, in de jaren ’80 viermaal te gast. Op wat bassiste Kim Gordon zegt in het boek Rockin On Paper (2006): ,,Vera zal me altijd bijblijven als de plek waar we onze heetste, meest zweterige en rockende optredens gaven. Op andere plekken in Nederland werden onze eerste optredens met een zekere reserve bekeken. Het publiek in Vera was luidruchtiger en ruiger, ze wisten hoe ze lol moesten hebben.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur