Peter de Grote Festival populair

De publieke belangstelling voor het Peter de Grote Festival, dat woensdag van start gaat, is groot. „De voorverkoop ligt boven die van recordjaar 2013”, zegt festivalcoördinator Harrie de Vries.

Enkele concerten zijn inmiddels uitverkocht, zoals het openingsconcert in het Groningse conservatorium en het concert met oude muziek muziek uit Dresden in het kerkje van Kortehemmen. ,,Ik denk dat er deze week nog een paar bijkomen”, zegt De Vries.

Het grootste klassieke kamermuziekfestival van Noord-Nederland, dat anderhalve week duurt, telt ook deze zomer weer zo’n 50 kleinschalige concerten in Groningen, Drenthe en Friesland. Jaarlijks trekt het festival zo’n 7000 bezoekers en meer hoeft ook niet, zo heeft artistiek leider Paul Komen meermaals laten weten. Met een bezettingsgraad van 90 procent zijn de grenzen bijna bereikt.

Er zijn dit jaar enkele nieuwe locaties bijgekomen. De Vries: ,,De Jacobuskerk in Zeerijp, Hof van Saksen in Nooitgedacht, de Catharinakerk in Roden, de Magnuskerk in Anloo en de Bonifatiuskerk in Vries. We willen ons publiek nieuwe plekken tonen en zijn op zoek gegaan naar geschikte locaties.”

Het Prins Claus Conservatorium is het kloppend hart van het festival. ,,Door de verbouwing ziet het er een beetje rommelig uit”, zegt De Vries. ,,Maar tijdens het festival liggen de werkzaamheden stil, dus we hebben er geen last van. Er zijn minder leslokalen beschikbaar voor de deelnemers aan de Summer Academy, dus ik moet wat meer puzzelen.’’

Voor het complete programma zie www.peterdegrotefestival.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.