Plan Kruutntoone met van links naar rechts Bas Alblas, Hans Visser en Chris Muller.  Foto Erik Smits

Plan Kruutntoone zoekt eigen taal

Plan Kruutntoone met van links naar rechts Bas Alblas, Hans Visser en Chris Muller. Foto Erik Smits

Doorprutsen. Dat wil Hans Visser. Tot dat inzicht kwam de 50-jarige muzikant toen hij zich afvroeg of hij na een kwart eeuw nog wel wat te vertellen heeft. Dat krijg je ervan als je klassieke compositie aan het conservatorium in Zwolle hebt gestudeerd. Al die pas verworven kennis maakt je klein en zoiets kan leiden tot twijfel. ,,Ik ben er tijdens mijn opleiding achtergekomen dat ik moet doen wat ik eigenlijk altijd al doe. Mijn eigen ding, mijn eigen taal ontwikkelen.” Het is de Groninger Visser ten voeten uit.

Samuel Beckett

De zoektocht van Visser (zang, gitaar & banjo) en zijn muzikale broeders Bas Alblas (bas, uit Den Andel) en Chris Muller (slagwerk, uit Rotterdam) leidt nu tot de elpee Wat doen de handen . Het is de vijfde, door Dolf Planteijdt geproduceerde plaat van Plan Kruutntoone. Een groep die in 1998 debuteerde met HumpaComa en zich vernoemde naar een verhaal van Belcampo. Ditmaal zorgde het boek Hoe het is van de Ierse schrijver Samuel Beckett voor inspiratie. ,,Ik heb dat boek eens van Bas gekregen. Het lukte me pas het te lezen toen ik dat hardop deed. De opgeroepen sfeer herkende ik. En het leek me fijn om me op deze plaat via iemand anders uit te drukken. Het is hoe ik me een tijd heb gevoeld”, vertelt Visser, die aan Becketts tekstflarden eigen woorden toevoegde. ,,Niet dat ik me naast Beckett wil plaatsen hoor”, haast hij zich te zeggen. ,,Ik zoek naar geborgenheid, een manier om me thuis te voelen in de wereld.” Visser haalt vervolgens een regel van de vervreemdende Beckett aan: ,,In paniek in de modder zoeken naar de blikopener die mijn leven is.”

Eigenzinnig

Het zijn dwarse en grillige noten waarmee Plan Kruutntoone zich schurend door de nummers wringt. Muziek voor de massa heeft het stel nooit willen maken, daarvoor zijn de mannen te eigenzinnig. Waardering voor de handelswijze is er zeker. En dat de aanhouder wint, merkt Visser nu zaaleigenaren net even wat gemakkelijker toehappen en ruimte bieden aan het avontuur. De door hem geschreven partijen voor het meewerkende strijkkwartet Ravivo zorgen voor een nieuwe muzikale dimensie. ,,Dat schrijven en componeren is leuk hoor, maar zelf spelen is ook geweldig.” Allebei doen is natuurlijk het leukste. Op zoek naar dat eigen geluid dat altijd wel aanwezig is (geweest), maar als proces nooit tot stilstand moet komen. Doorprutsen. Door feedback toe te voegen aan klassieke composities desnoods. ,,Zoiets vonden ze maar vreemd op de opleiding”, lacht Visser. ,,Ik zie het als een uitdaging verschillende muzikale werelden dichterbij elkaar te brengen.”

’Wat doen de handen’ (Esc.rec.) wordt vrijdag door Plan Kruutntoone en het strijkkwartet Ravivo gepresenteerd in Vera, Groningen. Vooraf treedt Ivica ‘Razorblade Jr.’ Kosavic op.

menu