Popcorn Time: De jacht is geopend

Circa 600.000 Nederlanders maken gebruik van de populaire illegale videostreamingdienst Popcorn Time voor recente films en series. Wat zijn de risico's?

Voor liefhebbers van vrij nieuwe films en televisieseries is de illegale dienst Popcorn Time het ultieme geluk. Het aanbod van de streamingdienst is bijna onuitputtelijk. Kaskrakers die recent in bioscopen draaiden en tv-series die nog moeten worden uitgezonden: met een beetje mazzel vind je ze in de catalogus van Popcorn Time.

Klopjacht

Het is echter de vraag hoelang dat nog zo is. Popcorn Time is illegaal, sinds vorige maand is er in diverse Europese landen een klopjacht begonnen op de initiatiefnemers én de gebruikers.

,,Als je een film kijkt via Popcorn Time, wordt de film stukje voor stukje binnengehaald en deel je die stukjes met anderen die dezelfde film willen kijken”, legt Jeroen de Jager uit. Hij is hoofdredacteur van tijdschrift Computer!Totaal.

Juridische stappen tegen de kijkers

,,Het systeem regelt alles automatisch door de bittorrent-techniek. Door dat systeem heeft Popcorn Time geen grote dataopslag nodig. Het gebruikt de bandbreedte van de kijkers. Popcorn Time signaleert content en iedereen verspreidt en deelt die. Dat maakt juridische stappen tegen Popcorn Time lastig.”

Het verklaart ook waarom er steeds meer stemmen opgaan om de kijkers juridisch aan te pakken. ,,Die downloaden en up-loaden en dat is allebei verboden vanwege het auteursrecht.”

Popcorntime.io, een van de twee aanbieders van Popcorn Time, is al gestopt, waarschijnlijk uit angst voor rechtszaken. Popcorn-time.se werkt nog wel.

Verspreiders

In het buitenland vonden kijkers van Popcorn Time al boetes op de mat. Dat dreigt nu ook in Nederland te gebeuren. Tim Kuik is directeur van Stichting Brein, die namens auteursgerechtigden strijdt tegen piraterij. ,,Wij pakken niet de individuele gebruikers aan, maar we richten ons puur op de verspreiders. Dat doen we door de mensen achter sites als The Pirate Bay of Popcorn Time op te sporen en juridische stappen tegen hen te ondernemen. Een andere manier is de toegang tot bepaalde sites te blokkeren via de internetproviders.”

Filmdistributeur A-Film ging onlangs failliet en meer filmbedrijven hebben het moeilijk. Dutch Filmworks pleit ervoor consumenten aan te pakken die gebruikmaken van Popcorn Time.

Lees ook:

Met een IP-adres ben je er nog niet

Op zich is het niet moeilijk om de adressen te achterhalen van de computers van mensen die via Popcorn Time naar een bepaalde film kijken, de zogeheten IP-adressen. ,,Maar dan ben je er nog niet. Internetproviders zijn nodig om een persoon te koppelen aan een IP-adres. Daaraan willen die providers niet vrijwillig meewerken. Daarom moeten de filmmaatschappijen naar de rechter. Gezien de ervaringen in het buitenland, moet de rechtbank besluiten dat persoonsgegevens worden vrijgegeven.”

Daarna is de weg vrij om de kijkers te beboeten, waarbij moet worden aangetekend dat waarschijnlijk wordt gekozen voor schikkingsvoorstellen in plaats van boetes. Een filmmaatschappij is een particuliere partij en mag geen boetes uitdelen; dat mag alleen het openbaar ministerie. Als kijker kun je zo'n voorstel accepteren of je kunt naar de rechter.

Minder risicio met een versleutelde verbinding

Kuik: ,,Bij één film gaat het om een paar euro. Je hebt echter door de gebruikte techniek de film niet alleen gedownload maar ook geüpload en dus verspreid. Bovendien kun je worden veroordeeld tot het betalen van de volledige proceskosten – die kunnen oplopen tot duizenden euro's. Daarom is het verstandig om het schikkingsvoorstel te accepteren.” De Jager van Computer!Totaal: ,,Het is lastig om te zeggen of het in Nederland ook echt gebeurt of dat ermee dreigen voldoende is.”

Er is wel een manier om Popcorn Time te gebruiken met minder risico, namelijk via een Virtueel Privaat Netwerk (VPN): een versleutelde internetverbinding. Dan ga je het internet op via een VPN-server, die de logbestanden weggooit waardoor een gebruiker lastig is te achterhalen.

Abonnement

Internet via VPN is gemakkelijk te regelen door een abonnement te nemen op een VPN-dienst. De reden dat diensten als Popcorn Time blijven bestaan, is volgens De Jager dat de filmbedrijven niet een dienst hebben die voldoende aanbiedt. ,,Er is natuurlijk Netflix, met veel eigen series. Voor de serie Game of Thrones, die veel mensen willen zien, moet je een abonnement nemen op HBO. Voor recente films heb je weer andere aanbieders die je moet betalen. Als je een paar abonnementen neemt, ben je maandelijks zo 50 euro of meer kwijt.”

Als de maatschappijen zouden samenwerken en zouden gebruikmaken van de bittorrent-technologie zodat ze geen dure servers nodig hebben, is het volgens De Jager best mogelijk een model te vinden waarbij zij geld verdienen en gebruikers voor een redelijk bedrag films en series kunnen kijken. ,,Diensten als Popcorn Time worden dan vanzelf minder interessant.”

Toch zijn er volgens Kuik al best veel ontwikkelingen om films makkelijker en beter beschikbaar te maken. ,,Er zijn allerlei diensten met een mooi aanbod. Bovendien is het nog in ontwikkeling; er komt meer. De consument wil mooie films zien en dat kost geld. Mensen die illegaal naar films kijken omdat het gratis is, die moet je aanpakken.”

Hoe hoog is de boete?

Hoe hoog in Nederland de claim wordt als het filmmaatschappijen lukt om individuele internetgebruikers te vervolgen, is nog onduidelijk. In Duitsland vragen aanklagers rond de 800 euro. In Denemarken is dat rond de 250 euro.

De verantwoordelijkheid is lastig te achterhalen. Jeroen de Jager van het tijdschrift Computer!Totaal: ,,In Duitsland worden al langer boetes uitgedeeld. Daarom zijn de eigenaars van gedeelde internetaansluitingen, bijvoorbeeld een studentenhuis, er scherp op en schuiven ze de boete door naar de student die de film heeft bekeken. Als eigenaar van de internetaansluiting ben je wel aansprakelijk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.