Peter Weening stopt als programmeur van de Groningse poptempel Vera. Op 1 oktober aanstaande gaat de langstzittende popprogrammeur van Nederland met pensioen. Hij is dan 66 jaar en vier maanden en boekte sinds 1980 meer dan zevenduizend bands voor de ‘club for the international pop underground’. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Weening (Linschoten, 30 mei 1955) is zelf helemaal niet bezig met zijn afscheid van de club waarvan hij het gezicht bepaalde. ,,Ik heb al tijdens de talkshow ter gelegenheid van het 120-jarig jubileum van de club verteld dat mijn pensioen eraan zat te komen. Dat heb ik toen toch aangekondigd? Ik ben Rutte niet.” Op de vraag of hoe hij het vindt dat zijn indrukwekkende carrière als gevolg van de coronacrisis als een nachtkaars uit dreigt te gaan, zegt hij: ,,Ik kan wel tegen een stootje.” Lachend: ,,We weten niet eens of we ooit weer open mogen.”

Eigenzinnige programmering

Sinds 1 juli 1980 is Weening als programmeur verbonden aan Vera. U2 was bij zijn aantreden al vastgelegd, maar in de loop van de jaren tachtig wist hij dankzij een eigenzinnige programmering Vera te ontwikkelen tot een toonaangevend podium binnen het alternatieve Nederlandse clubcircuit. Invloedrijke Amerikaanse bands als Sonic Youth, The Gun Club en Dinosaur Jr. ontpopten zich tot huisfavorieten en bereidden de weg voor de komst van Nirvana (1989), Pearl Jam (1992) en The White Stripes (2001). Song, soul en sound waren de belangrijkste criteria die Weening hanteerde.Dinsdag kwam via de website 3voor12 (VPRO) voor het eerst de officiële pensioendatum naar buiten. Onbedoeld, maar de concrete datum lekte uit na een ledenvergadering van de in 1899 door gereformeerde studenten opgerichte vereniging.

Het voornemen te stoppen als programmeur bevestigde hij afgelopen juli in deze krant toen hij inging op zijn veertigjarig dienstverband. September was toen het plan, al was dat niet in beton gegoten. Het lustrum werd overigens bescheiden gevierd, met inachtneming van coronamaatregelen vanwege de al heersende pandemie.

Terugblik op afgelopen jaren

Weening zei vorig jaar ook dat hij er niet aan moest denken tot zijn pensioen geen fatsoenlijke band meer te kunnen boeken. Het dreigt toch zo te lopen, maar ondertussen is hij aan de situatie gewend waarin nauwelijks iets mogelijk is. ,,We kunnen al tijden niets plannen. Ja, we kunnen wel wat plannen, maar alles is onder voorbehoud. Waardeloos.” Tot en met augustus ziet Weening het niet komen van een heropening van Vera.

Momenteel houdt Weening zich, samen met Mark ‘Lada’ van der Ploeg, vooral bezig met het maken van de podcast Trash That Podcast waarvan wekelijks een aflevering online wordt gezet. Daarin blikt hij aan de hand van soms smeuïge anekdotes terug op zijn jaren als programmeur. Van een boek wil hij niets weten: ,,Een boek is saai.”

Directeur Olaf Veenstra zag het bij zijn aantreden in 2016 als een van zijn belangrijkste taken het vertrek van Weening en het aantrekken van zijn opvolger in goede banen te leiden. Hij hoopt een opvolger in het najaar te kunnen presenteren. ,,En zodra het kan, zullen we dan natuurlijk op een gepaste manier afscheid nemen van onze iconische programmeur. En wat mij betreft, gebeurt dat niet zolang we nog anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur