Protestprijs voor jongerenboek Erna Sassen

Schrijfster Erna Sassen heeft met haar boek Er is geen vorm waarin ik pas de BruutTAAL Gouden Lijst 2018 gewonnen, een prijs die de aandacht wil vestigen op het belang van literatuur voor jongeren.

Dat is zaterdag bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstraat op Radio 1. In de categorie vertaalde jeugdliteratuur ging de onderscheiding naar Paard, paard, tijger, tijger van de Deense schrijfster Mette Eike Neerlin in een vertaling van Bernadette Custers.

De boeken van Sassen en Neerling zijn als winnaar gekozen op voordracht van recensenten voor verschillende kranten en literatuurwebsites, waaronder ook Dagblad van het Noorden, Fries Dagblad en Leeuwarder Courant.

De BruutTAAL Gouden Lijst is – vooralsnog eenmalig – ingesteld door schrijvers Ted van Lieshout en Hans Hagen. De twee willen met de prijs stichting CPNB, het communicatiebureau van de boekenbranche, zover krijgen dat zij meer aandacht vestigen op literatuur voor jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar, een levensperiode waarin veel jongeren minder gaan lezen.

‘Hoe belangrijk lezen is voor deze leeftijdsgroep’

,,Voor schrijvers voor alle leeftijdsgroepen is er een prijs, behalve voor deze leeftijdscategorie. BruutTAAL en wij vinden het belangrijk om uit te dragen hoe belangrijk lezen is voor deze leeftijdsgroep, en dus ook voor schrijvers die zich daarvoor inspannen. We hopen dat de CPNB in 2019 zélf komt met een nieuwe prijs of met voortzetting van de oude”, schrijven Van Lieshout en Hagen die al eerder aandacht hebben gevraagd voor jongerenliteratuur.

Andere genomineerden waren De zweetvoetenman van Annet Huizing & Margot Westermann, Niemands meisje van Lydia Rood, De lovebus van Tjibbe Veldkamp, Woordnerd van Susan Nielsen en The Hate U Give van Angie Thomas.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.