Recensie De Jokkebrokker in Grand Theatre (****): Een aanstekelijk spel met de waarheid en leugentjes

Stacyian Jackson en Michiel Blankwaardt in De Jokkebrokker van Maas Theater en Dans/Wat We Doen. Foto Nichon Glerum

Kinderen die voluit meeleven, ouders op het puntje van de stoel, en dat bij een goed verhaal over waarheden en leugentjes: wat wil je dan nog liever in een herfstfestival als Toffe Kastanjes.

De Jokkebrokker van Maas Theater en Dans en Wat We Doen (het theaterinitiatief van Floris van Delft) is weer zo’n productie waar je blij uit komt. Een 6+-voorstelling, maar maak er gerust 100- van. Dat is het leuke aan goed jeugdtheater.

Zuidhaege

Toffe Kastanjes trekt al jaren veel publiek naar het Grand Theatre en de Stadsschouwburg in Groningen. En probeer anders ook Podium Zuidhaege in Assen. Dat huisvest deze week (weer) net zo’n aantrekkelijk JeugdTheaterfestival. Met onder anderen Toon Tellegen, zaterdag.

De Jokkebrokker is de eerste kindervoorstelling van Floris van Delft. Hij maakte bij Maas met CASH, Toen wij uit Rotterdam vertrokken en Sell Me Your Secret al wel geslaagde producties voor middelbare school-jeugd, maar dit is toch weer een geheel nieuwe tak van sport.

Het verhaal gaat over goochelaar Monsieur Fantastique Liegenie (Michiel Blankwaardt), die meent dat zijn trucs geen trucs zijn maar pure werkelijkheid, een overtuiging waarvan zijn dochter Vera (Rochelle Deekman) hem wil afhelpen. Zij wil het spel niet meer meespelen, hij moet (de zaal) de waarheid tonen.

Kurkhakken

Daarnaast is er nog de bozige leidster van het Fanstastique-theatertje, een hilarische, op krankzinnige kurkhakken balancerende Stacyian Jackson, die met ernstiger bedrog ten koste van die twee altijd de nummer één wil zijn. Zij neemt de moeilijkste woorden voor haar rekening, voor kinderen op zich onbegrijpelijke woorden, maar het is ook voor hen kraakhelder dat ze uit een lelijke mond komen (’prietpraatorakel’, ‘reductiefiguren’).

Sympathie

Blankwaardt goochelt er ondertussen werkelijk lustig op los. Het is mooi om te zien hoe de zich compleet in het stuk verliezende kinderen qua sympathie heen en weer vliegen tussen hem als Fantastique en zijn naar de pure waarheid snakkende dochter Vera. En hoe hard die kinderen kunnen zijn als hij plots zijn magie kwijt is. ,,Je kúnt niet toveren!” klinkt het na weer een mislukte poging vanaf de tribune.

De drie spelen een inventief en aanstekelijk spel met waarheid en leugens, met lol en verdriet, en met zowel grappige (rijm)teksten als een sterke choreografie, tot slapstick aan toe. Natuurlijk komt het allemaal goed. Want soms is onschuldig jokken gewoon leuker dan de grijze werkelijkheid.

Voorstellingsgegevens

Gebeurtenis: jeugdvoorstelling De Jokkebrokker door Maas Theater en Dans/Wat We Doen Tekst: Floris van Delft, Wolter Muller Regie: Floris van Delft Met: Michiel Blankwaardt, Rochelle Deekman, Stacyian Jackson Decor: Laura de Jong Gezien: 23/10 Grand Theatre Groningen Publiek: 140 Nog te zien: 28/12 De Harmonie Leeuwarden

menu