Raad voor Cultuur ziet nood bij kleine en middelgrote musea

De Raad voor Cultuur wil aandacht voor de achterkant van de mooie werkelijkheid in de Nederlandse museumwereld.

,,Tegenover het succes van de grote publiekstrekkers knokken vele kleinere musea in de regio voor lijfsbehoud,” schrijft de raad in een donderdag verstrekt advies aan minister Ingrid van Engelshoven. Vorige week vrijdag werd in deze krant een vergelijkbare waarschuwing afgegeven door museumwatcher Kees van der Meide uit Schildwolde.

De raad constateert dat de musea in 2017 opnieuw meer publiek hebben getrokken, de tentoonstellingen van een hoog niveau zijn, dat de collectie Nederland met ‘mooie aanwinsten’ is verrijkt en een aantal nieuwe particuliere musea hun deuren hebben geopend.

Oplopende tekorten

,,Achter dit zonnige beeld schuilt een zorgwekkende situatie. Grote delen van de sector zijn financieel kwetsbaar. Musea kampen met oplopende tekorten. De publieksinkomsten zijn weliswaar gestegen, maar dat weegt niet op tegen dalende subsidies en stijgende tentoonstellingskosten.”

Ter verbetering van de situatie dringt de er onder meer op aan dat provincies en gemeenten collecties via langjarige financiering steunen: ,,De raad ziet dit als een zaak van nationaal belang.” De musea op hun beurt wordt geadviseerd ‘collecties vanuit verschillende perspectieven te tonen, verbindingen aan te gaan met maatschappelijke organisaties en personen of groepen met een andere culturele achtergrond uit te nodigen’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.