Recensie Aan de andere kant - Buitenspel: Een Molukse worsteling die ontroert (★★★★☆)

Joenoes Polnaija, Nick Kamerling en Francesca Pichel in 'Buitenspel'. Foto: Corné Sparidaens

Knap werk. De voorstelling ‘Buitenspel’ slaagt er in een groot en letterlijk speels decor te paren aan ontroerende intimiteit.

De belevenissen van de familie Melanessy liggen in het verlengde van het lot dat de Molukse gemeenschap in Nederland ten deel viel. Dan is het de kunst niet al te sentimenteel te worden. Gebeurt nergens. Sterker, lekkere muziek en mooie koorzang uit samen zo’n vijftig kelen geven er alsnog een hoopvolle draai aan.

Dat decor is letterlijk speels: aflevering 2 in het drieluik Aan de andere kant over dit Molukse gezin speelt op een voetbalveld. Daar moet Bennie Melanesy (Joenoes Polnaija) wonderen verrichten die van Simon Tahamata een kleine jongen maken. Als het aan vader Theus (Roger Goudsmit) ligt. Daar heeft Benny helemaal geen zin in. Het symboliseert de verwijdering tussen de eerste en tweede generatie Molukkers, van na de deportatie naar Nederland, van na de beloofde gouden bergen die werden opgeblazen in kampen als Westerbork.

Sterk tijdsbeeld in een verhaal dat recht doet aan de geschiedenis

De verwijdering tussen dochter Sarah (Francesca Pichel) en Theus is nog groter, sinds haar relaties met ‘Blanca’s’, terwijl moeder Gabriella (Nynke Heeg) een sussende rol speelt in dit uiteenvallende gezin. Dan wordt vader ook nog ziek. Bennies Nederlandse vriend Rudie (Nick Kamerling) wil intussen Benny weghouden van leeftijdgenoten die zinnen op terroristisch protest.

Jaren ‘70 dus, en dat tijdsbeeld wordt goed gevangen, ook dankzij filmprojecties. ‘t Mooiste zijn de ingetogen momenten waarin de hoofdrolspelers hun niet geringe kwaliteiten tonen. Maar ook het Molukse koor en dito band, symbolisch langs de zijlijn, leveren een zinderende bijdrage. Misschien dat die van de feministische figuranten (met microfoons) wat veel van het goede is en zéker moet wat met decorstukken worden gepuzzeld om de zichtlijnen goed te krijgen. Maar dit verhaal doet recht aan de geschiedenis. Kijk zelf maar.

menu