Een concert met louter nieuwe gecomponeerde muziek - waar maak je dat nog mee? Wel, in het Noorden eigenlijk alleen bij Soundsofmusic, het nieuwe-muziekfestival van de Groningse stichting Prime.

Naast het meerdaagse festival in november brengt Soundsofmusic door het jaar heen ook een serie losse concerten. Dinsdagavond vond in dat kader de derde editie van het Basklarinet Festijn plaats, in de bovenzaal van het Grand Theatre.

Kale en scherpe muzikale verbeelding

De avond begon met twee heuse wereldpremières, waarbij de 4 Fragments voor basklarinet en contrabas van de jonge Belgische componist Frederik Neyrinck de lat muzikaal meteen hoog legde.

In de vier korte, dramatische stukken hoorden we een even indringende als kale en scherpe muzikale verbeelding van de chaos van het moderne leven, waarin we hardhandig terug werden geworpen op onszelf. IJzersterke muziek, waartegen het veel lieflijkere en voller gecomponeerde Black Sand van Georgia Nicolaou wat bleekjes afstak.

Het langste werk voor de pauze was Tussen rede en gevoel van Michael Finnissy, dat vorige maand in première ging toen het Basklarinet Festijn Maastricht aandeed. Na een fragmentarisch eerste deel, met veel losse akkoorden en stiltes, ontspon zich in het melodieuzere tweede deel een wringende, sirene-achtige melancholie.

A Bag of Songs

In dit stuk voor twee basklarinetten, cello en contrabas, kwamen de prachtige, diepe klanken van het instrument dat deze avond centraal stond, fraai tot hun recht. Maar de componist had zijn punt wellicht ook in een wat kortere tijdspanne kunnen maken.

Na de pauze werd het festijn een echt feest met A Bag of Songs: een verzameling composities en (jazzy) improvisaties, geïnspireerd door volksmuziek uit Klein-Azië, gemaakt, bewerkt en uitgevoerd door het deze zomer opgerichte ensemble 37FERN. Hierin deelden de (bas)klarinetten van Tobias Klein en Oğuz Büyükberber de hoofdrol met de geweldige stemmen van de zingende alleskunners Claron McFadden en Kristina Fuchs.

De gegevens

Gebeurtenis : Basklarinet Festijn 2018 Met : Fie Schouten, Marij van Gorkom (basklarinet), Eva van de Poll (cello), Beltane Ruiz Molina (contrabas) en 37FERN Programma : nieuw werk van Frederik Neyrinck, Georgia Nicolaou en Michael Finnissy; A Bag of Songs Gezien : 9/10 Groningen, Grand Theatre Publiek : 45

Waardering : 4 sterren

Bijzonderheid : op vrijdag 19 oktober is Ludwig , het ensemble van Peppie Wiersma, te gast in de Soundsofmusic-concertserie in het Grand Theatre; zondag 14 oktober organiseert Soundsofmusic twee concerten rond de Groningse componist Daniël Ruyneman

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur