Recensie: De uitbarstingen van Anne Jan Toonstra klinken authentiek (★★★)

Het zijn onblusbare woedeaanvallen, die Anne Jan Toonstra dwingen tot doelgericht sloopwerk van een laptop of een telefoon.

Hij rijgt er in de nieuwe voorstelling een lopend verhaal aan waarmee hij verbazing genereert. Sinds hij vanaf het jaar 2000 in de cabaretsector opereert, maakt hij immers een vrij normale indruk. Het valt echter niet weg te poetsen dat de impulsieve, opgefokte uitbarstingen authentiek klinken. Dit is Toonstra, die in zijn stemgeluid met aangepaste boosheid het thema doeltreffend aan splinters hakt.

Groter

Willen wij dit in avondvullende, ongezellige details vernemen? Nou, nee. Niet, als hij de lijn doortrekt naar woede die volgens hem als universeel ongemak in ons allen woont. Dat zou kunnen, maar dan heb je het over een ‘groter’ soort verontwaardiging dan hij signaleert.

Anne Jan Toonstra lanceert in het programma IIIII een paar uitstekende grappen en zwenkingen. Onverhoeds komen er mooie overgangen voorbij en dan typeert hij zichzelf als de verteller die met mildheid in jeugdherinneringen duikt. Uiteraard met de behoefte er een absurde anekdote aan te koppelen over pinda’s in een neusgat. Theatraal leeft hij op momentopnamen, zoals een gymnastische grondoefening, en quasi geïmproviseerde invallen die hij met een beheerste timing hanteert. Onmiskenbaar wil hij de waarnemer zijn, een analist met een ruggengraat.

Vlooienmars

In die sfeer durft hij als anti- romanticus een serie liedjes aan. Als hij zich aan de vleugel zet, horen we dat hij weerstand en voorbehoud moet inbouwen om zich in dit genre te begeven. Daar help ik hem af. Vocaal bezit hij geen machtig bereik, maar treiterend leuk op weg naar diversiteit en een verrassende climax, houdt hij handige trucs paraat. En jawel, de Vlooienmars...

Het blijft sprokkelen, hier en daar. Toonstra moet nog op zoek naar een krachtige, minder zweverige afdruk van de finale. Bovendien is een nieuwe opening van zijn decorloze show nodig. Hij laat een reeks ongekend flauwe zinnetjes op een scherm verschijnen en moet dan verschrikkelijk zijn best doen om de ranzigheid van een kinderprogramma te vermijden.

Wie, wat, waar?

Gebeurtenis cabaretier Anne Jan Toonstra, spel en tekst
Programma IIIII
Gezien 14/12 Groningen, De Oosterpoort
Publiek 400
Nog te zien 26/1 Roden, De Winsinghhof

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.