Volgens het Noorderzon-programmaboekje evenaart Vicky Chow in haar uitvoeringen van de piano-etudes van Philip Glass die van de componist zelf. Dat was in de Lutherse Kerk niet het geval.

Gelukkig maar, want zoals we in 2007 bij een pianorecital in De Oosterpoort konden constateren, is de bekendste minimal music-componist een belabberde pianist. Luister maar eens naar het album met de eerste tien Etudes, met Glass zelf achter de vleugel: grof, eenvormig gerammel.

Wonderschoon wiegeliedje

Nee, dan Chow. Ze speelde in de bomvolle Lutherse Kerk de eerste negen etudes, plus nummer twaalf. In de eerste etude – Glass begon deze ‘studies’ in de jaren negentig te schrijven om beter piano te leren spelen – was het klankbeeld nog een beetje rommelig.

Maar ook daar hoorden we al spannende dingen gebeuren, die niet eerder waren opgevallen. In de tweede etude, een eindeloos herhaald, wonderschoon wiegeliedje, liet Chow de vleugel delicaat zingen, waarbij alle variaties prachtig uit de verf kwamen.

Muziek als stilstaand water

Chow behoort tot de categorie pianisten die ook niet al te overtuigende stukken muzikaal tot leven weet te wekken. Gelukkig maar, want niet alle etudes van Glass zijn even boeiend en een uur van deze muziek is ruim voldoende voor een zondagmiddag.

Maar we hoorden ook enkele verrassend sterke stukken. Neem de langzame vijfde etude: het lijkt wel tot muziek getransformeerd stilstaand water, waarin onder de rimpelloze oppervlakte van alles gebeurt.

Ook de meer virtuoze etudes wist Chow met haar ragfijne spel in de fraaie akoestiek van de Lutherse Kerk glashelder te houden. Dat ze haar recital besloot met Etude no. 12 was begrijpelijk: een swingende uitsmijter, die begint als een paard in draf en vervolgens in vliegende galop verdergaat. Erg mooi.

De gegevens

Gebeurtenis : pianorecital Vicky Chow op Noorderzon (ism. Soundsofmusic)

Programma : Glass, 10 ‘Etudes’

Gezien : 18/8 Lutherse Kerk

Publiek : 260 (uitverkocht)

Nog te zien : 19/8 speelt Chow in de Lutherse Kerk muziek van Tristan Perich (met elektronica). Aanvang 20 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur