Recensie Wat u wilt: Shakespeare via serie hits***

Dat wisten we: de poëtische kracht van William Shakespeare is een al muziek, omgebouwd in musicals en symfonieën. Maar hij was er zich niet van bewust dat hij een muzikale medley kon ontketenen. De Rederijkerskamer Langewold – nog maar een eeuw oud – verbindt aan de komedie As you like it de dynamiek en de schrille tinten van hedendaagse hits.

Een opmerkelijke move, een wonderlijke ervaring. Regisseur annex bewerker Ben Smit gaat geen zee te hoog. Hij veroorzaakt zelf de branding.

Hij startte voor Wat u wilt met Henk Smit als muzikale leider een zoektocht naar nummers. Die lopen als changementen door de voorstelling en dan beland je bij Heaven must be missing an angel, Droomland, bij Jules de Corte en ten slotte bij All you need is love...

Logisch. Alsof Shakespeare zelf de weg wees, omdat hem niets te dol was. Ben Smit verantwoordt de respectabele onderneming met twintig acteurs, koor (33) en orkest (13 m/v) tekstueel als „We hebben er een leuk liedje bij. Dan maakt het niet uit als het vals klinkt, mits het lawaai maakt.” Inderdaad. Aan vocale solo’s hadden ze niet moeten beginnen.

Rellerig familieverhaal rond twee broers

Smit laat een Solex, een vorstelijke bolide cabrio, een Ferguson trekker en een ambulance meerijden (Gert Datema is de sirene) en gooit een serie actuele, lokaal georiënteerde verwijzingen in de heftige montage van het rellerige familieverhaal rond twee broers.

Ondersteund door Shakespeare, die opschreef dat een gek meer woorden heeft dan een wijze kan begrijpen. Onvermijdelijk draait het om strijd, afgunst en slopende affaires. Immers: „Liefde en dwaasheid komen vaak uit hetzelfde vat. Mijn ogen worden gek.”

Heerlijke entourage

Het natuurlijke decor van de Kuzemerkooi in Oldekerk vormt een heerlijke, ideale entourage en de cast wentelt zich tijdens de door regen geteisterde première zonder gêne in het kletsnatte gras.

Niets mankeert er aan discipline, overgave en energie. Het koor mekkert en loeit op commando, de karikaturen, grappen en vondsten bloeien en waar het origineel in effecten tekort schiet, springt onze nationale Joost van den Vondel per interruptie edelmoedig bij.

Contrasten in de bezetting

Routine en aanleg spreken mee. Dit leidt tot contrasten in de bezetting, terwijl, zonder een beroep te doen op ‘genderneutraal’, zonder probleem gestreefd is naar vrouwen in een mannenrol (Tisa Huisman en Irene Sipkes). Maar vooral Laurien Zeemans en Laura Huizinga als de twee nichtjes zijn sterk in spetterende dialogen en Feike Swieringa is een mooie nar met zijn moraliserende praatjes.

 Al met al geen eenvoudige opgave. Laat ik het zo zeggen: het duurt lang om de geliefden bij elkaar te krijgen en er mankeert hier en daar nog wel iets aan de tekstbehandeling.

Niettemin, William Renkema als Orlando hanteert een treffend naturel en Gert Groenewold imponeert in zijn finale als Jack. En jawel, Lia van der Molen en Pia Poelman bewijzen dat een kleine rol aardige kansen biedt.

Hier is meer info over de voorstelling te vinden

 

 

Wat u wilt

Gebeurtenis: Wat u wilt Vrij naar: William Shakespeare Door: Rederijkerskamer Langewold Bewerking/regie: Ben Smit Muzikale leiding: Henk Smit Productie: Tsjimke Huizinga, Rita Jansen Met: Laurien Zeemans, Laura Huizinga, Feike Swieringa, Ard van der Tuuk, William Renkema, Gert Groenewold, Tisa Huisman, Lia van der Molen, Otto Folkerts, Johan Smit, Tisa Huisman, Irene Sipkes, Saskia Broertjes, Anneke Jintes, Pia Poelman, Gert Datema, koor, orkest en anderen Decor: Karin Post Kostuums: Tisa Klein Haneveld Gezien: 11/9 Oldekerk, Kuzemerkooi Publiek: 120 Nog te zien: t/m zaterdag

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.