Regisseur Tom de Ket speelt straks zelf grote rol in Het Pauperparadijs ('Een lang gekoesterde wens')

Bedenker, schrijver, regisseur en nu ook acteur in Het Pauperparadijs: Tom de Ket. Eigen foto

Schrijver en regisseur Tom de Ket speelt in de zomer in Veenhuizen zelf de grote rol van verteller in Het Pauperparadijs . Hij vervangt Paul R. Kooij. Op naar de eerste vraag.

Zo, hoe voelt dat nou om tweede keus te zijn.

,,Haha! Ja, dat is even slikken en jezelf dan herpakken.”


Paul R. Kooij zou toch gewoon meedoen?

,,Aanvankelijk wel, maar Paul heeft het nu drie keer gedaan. Het Pauperparadijs neemt elke keer weer de vakantieperiode in beslag en dat kan een keer te veel worden. Hij heeft net de hele zomer ook nog in Mammoet meegedaan. Daarnaast kreeg Paul ook een andere aanbieding.”


Een probleem was dat niet?

,,Eerlijk gezegd is het een lang gekoesterde wens van mij om die rol te spelen.”


Waarom deed je het dan niet al eerder?

,,Ik moest regisseren en dan is het heel onhandig om in zo’n grote en best ingewikkelde productie zelf ook nog eens zo’n belangrijke rol op me te nemen.”


Dat geldt nu niet meer?

,,Nee, de voorstelling staat, de meeste spelers van de cast doen weer mee. Het is geen probleem meer.”


En waarom wil je die rol zelf zo graag hebben?

,,Die past heel erg bij mij. Eigenlijk bén ik het ook hè, die verteller, degene die commentaar geeft, op de misstanden, degene die de vragen stelt. Het past helemaal bij de wijze waarop ik altijd op het toneel heb gestaan, met cabaret, met De Verleiders.”


Hoe ga je die rol nu invullen?

,,De voorstelling laat veel ruimte voor improvisatie, voor aanpassing aan actuele ontwikkelingen. Ik kan van het script afwijken en dat zal ik ook zeker doen. Je kunt je vast voorstellen dat het gedonder van nu met die belastingtoeslagen een plek had gekregen.”


Dus je moet nu je eigen tekst gaan leren.

,,Nee man, daar ben ik al zo vaak doorheen gegaan, die ken ik van voor naar achter.”


Oftewel, je zou morgen kunnen spelen.

,,Ja echt. Zonder enige twijfel.”


Dit klinkt allemaal alsof de voorstelling straks zéker doorgaat. Er moeten toch twintigduizend kaarten zijn verkocht voor 1 januari?

,,We zitten nu op tienduizend. Er moet heus nog wel wat gebeuren, maar ik merk dat ’t leeft, dat er veel enthousiasme is. Dit moet gewoon goed komen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Komende zomer in Veenhuizen

Het Pauperparadijs speelt van 3 juni t/m 9 augustus 2020, opnieuw op de binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Informatie en tickets: www.vanplan.nl en www.hetpauperparadijs.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu