Remco Campert haalde ooit Beerta aan, kijk maar op de kaart

Zaterdag, de warmste dag tot nu toe, was niet de meest geschikte om veel bezoekers met literaire citaten naar de boekwinkel te lokken. Toch werd er geoogst.

Dus terwijl iedereen met een boek aan de Hoornse Plas ligt, of in de tuin, verkeert Louis Stiller in de koelte op de bovenverdieping van boekhandel Van der Velde op het A-kerkhof in Groningen. ,,Ik zit hier eigenlijk wel best’’, zei hij.

Modderpoel

Bovendien heeft Stiller toch al wat ‘klanten’ mogen ontvangen. Op de kaart van Groningen die hij hier heeft geïnstalleerd, hebben zij her en der gele, roze, blauwe en groene stickertjes geplakt met daarop telkens een literair citaat.

‘'t Is een prachtig mooi stel gebouwen, al die laboratoria op de Modderpoel’ is zo’n strofe, en wel uit Onder Professoren van W.F. Hermans. Op de kaart is dat citaat te vinden in Paddepoel, de Groningse wijk die de schrijver zo gretig verbasterde.

Citatenbrei

De kaart blijft er de komende maanden staan. Iedereen mag er zijn bijdrage opplakken. Uiteindelijk wordt onder de titel Leesbaar Groningen van de provincie een plattegrond gemaakt die helemaal uit citaten is opgetrokken. Tot diep in de zomer besteedt deze krant aandacht aan de citatenverzameling en haar inzenders. Dan start voor de kaartenmakers de heidense klus om Groningen in die citatenbrei herkenbaar en aantrekkelijk te houden.

,,Er zitten al verrassende dingen tussen’’, zegt Stiller. ,,Zoals een tekst van Simon van Wattum over de Ruiten A, bij Ter Apel.’’ Op een blauw stickertje, passend bij water. ,,Een ander herinnerde zich dichtregels van Remco Campert die ooit boven een rouwadvertentie in het Nieuwsblad van het Noorden stonden. Mooi niet? ‘Vogel gevlogen/mee met de tegenwind/nu al in China/Of Beerta/waar ook maar de aarde is’. (Ingebracht door M.J. Gritter)

Steentje bijdragen

Daar komt Leo Aukes de trap op, even zien wat de bedoeling is. De oud-eigenaar van café Huis de Beurs was ook pianist en tekstschrijver van de Groningse cabaretgroep De Zuiderdiepstem. Die trad indertijd op in café Lenting. ,,Ik kan wat van mijzelf insturen. Over de Weeva, of Talamini, ik zie wel.’’

Dan arriveert Annemiek de Groot boven. ,,Ik ben poëzieliefhebber’’, zegt ze. Ze heeft dichtregels bij zich van Kopland. (,,Mijn favoriet’’): ‘Je bent in Groningen maar hier/ben je dat niet, dit is een onbekende/plek, dit is een gedicht in/ deze stad’.

Uitgever Anton Scheepstra (Passage) schuift ook nog even aan. Hij beloofde een citaat uit het werk van Bill Mensema, een van zijn auteurs. ,,Een zin over de zeehondencrèche in Pieterburen. Ik zoek de ultieme nog.’'

Als verslaggever en fotograaf al weg zijn, komt een vrouw een folder van Leesbaar Groningen halen. Speciaal voor haar vader in Annen. Stiller: ,,Die heeft al een hele berg citaten verzameld, zei ze. Ik ben benieuwd!’' Stiller wil zeker nog eens persoonlijk bij Van der Velde citaten komen incasseren. ,,Mooi werk.’’

Citaten aandragen

Wie een citaat uit literatuur of liedteksten wil aandragen voor Leesbaar Groningen, kan terecht op www.dvhn.nl/leesbaargroningen. Daarnaast liggen vanaf nu folders in alle bibliotheken en boekwinkels in de provincie Groningen. Dagblad van het Noorden besteedt na 20 juni wekelijks in een rubriek aandacht aan de citaten en hun inzenders. De citatenplattegrond van Groningen moet in het voorjaar van 2017 klaar zijn.

Volgend jaar: Leesbaar Drenthe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.