Renée Luth (uit Haren) is de nieuwe stadsdichter voor de gemeente Groningen

Groningen heeft een nieuwe stadsdichter. Of beter: een gemeentedichter. Haar naam is Renée Luth en ze woont in Haren.

De benoeming van Luth (1979) werd maandagavond door wethouder Paul de Rook bekendgemaakt in het Grand Theatre. Kort daarvoor was met de presentatie van de dichtbundel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwsstad gaan afscheid genomen van haar voorganger, Lilian Zielstra.

Negen kandidaten

Luth was een van de negen kandidaten voor de functie die sinds 2002 bestaat. Volgens een jury schrijft ze poëzie van hoge literaire kwaliteit: „De gekozen dichter heeft ambitieuze plannen, gericht op concrete doelen, weet jongeren te bereiken en beschikt over een ruime podiumervaring.”

De jury noemt het een pre dat de dichter oog heeft voor de samenvoeging van Haren, Ten Boer en Groningen. „Ze is ervan overtuigd dat de gekozen dichter een in alle gevraagde opzichten kundige opvolger zal zijn van Lilian Zielstra en haar voorgangers.”

Poëzieweek

De bekendmaking van de stadsdichter voor de gemeente Groningen maakte deel uit van een avond ter gelegenheid van de Poëzieweek. Daarbij werd opgetreden door onder anderen Antjie Krog, Carmien Michels, Ingmar Heytze en de band Luchtman.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.