Rifka Lodeizen int filmprijs in De Nieuwe Kolk in Assen

Actrice Rifka Lodeizen heeft op het Internationaal Filmfestival Assen de 33ste IFA Trofee overhandigd gekregen, als beloning voor haar verdiensten in filmsector.

Het was wethouder Karin Dekker die de eer genoot haar de prijs te geven. Lodeizen won als actrice twee keer een Gouden Kalf (Beste Actrice in de film Kan Door Huid Heen en in de tv-serie Overspel) en werd nog eens zeven keer voor een Kalf genomineerd. Recent speelde ze de rol van Astrid Holleeder in de serie Judas.

Daarnaast is Lodeizen scenarioschrijver. Ook de korte film Remember to Check Out waarvoor zij het scenario schreef, werd in 2016 genomineerd voor een Gouden Kalf.

Speciaal voor sterk presterende vrouw

De IFA Trofee wordt jaarlijks in Assen uitgereikt aan een vrouw die zich opvallend manifesteert op filmgebied. Eerder winnaars waren onder anderen Sacha Polak, Dana Linssen en Ally Derks. Vorig jaar was dat Sandra den Hamer van EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Karin Dekker werd pas drie weken geleden geïnstalleerd als wethouder Cultuur en DNK - alsof De Nieuwe Kolk géén cultuur is - en dit was de eerste prijs die ze weggaf. ,,Ik ben trots dat ik dit mocht doen”, zegt ze. ,,Het IFA is een van de oudste festivals in Europa waarin vrouwen voor en achter de camera een centrale rol spelen en Rifka is een prachtige actrice, die steeds meer diepgang zoekt en legt in haar werk.”

Cultuurstad Assen verrast Karin Dekker

Dekker is, zegt ze, in haar nog prille wethouderschap zeer verrast door de kwaliteit van de cultuur in Assen. ,,Zaterdag ging ik naar een voorstelling van Garage TDI. Ik moet bekennen dat ik vooraf helemaal niet zoveel zin had. Maar het was echt gewéldig. Ik kwam er boordevol energie uit. Sowieso was ik als Groningse een buitenstaander toen ik naar Assen kwam. Ik wist van het bestaan van De Nieuwe Kolk, meer niet. Dus ik heb nooit geweten dat ‘t hier zo mooi is. Ik ga me hier helemaal in de cultuur onderdompelen”, belooft ze.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.