Theater in je Huiskamer (of in je tuin): Rosa da Silva en Remko Wind spelen voor een klein publiek.

Rosa da Silva trekt in het zog van Marcel Hensema langs huis, tuin en keukens

Theater in je Huiskamer (of in je tuin): Rosa da Silva en Remko Wind spelen voor een klein publiek. Foto: @ Emmen

Rosa da Silva boekte voor haar schoonouders thuis in Assen Marcel Hensema’s voorstelling Mijn Ede, en dacht: dit wil ik ook! En dat doet ze dan ook.

,,Dat was zo leuk, zo intiem. En zeker in deze tijd een goed alternatief voor zaaloptredens die zijn uitgevallen”, zegt Da Silva. ,,Marcel zei: ‘Doe het! Het werkt ook heel goed om nog aan je voorstelling te kunnen schaven’.”

Gezamenlijke website met Marcel Hensema en Oda Spelbos

Hensema, die momenteel in Duitsland is voor filmopnames, heeft meteen en met dank aan zijn productieleidster Mirjam Zwanenburg een website in de benen geholpen voor hun huis-tuin-en-keuken optredens, volgens de anderhalvemeter-regels. Via deze site is ook actrice Oda Spelbos voor thuis te boeken, met Aan de Grond , een vertaling van Gert Thijs van de theatermonoloog Grounded van George Brant.

De in Klazienaveen opgegroeide Rosa da Silva trekt in elk geval tot en met 30 juli langs telkens dat kleine publiek, met haar vaste begeleider, de Groningse muzikant Remko Wind. Ze spelen de voorstelling Daar moet je heen , waarin haar Drentse en Portugese wortels zijn vervlochten, en haar optreden als klein meisje in de Mini-Playbackshow - nee, daarin was Jacques d’Ancona géén jurylid - gestaag uitmondt in haar latere carrière: autobiografisch met fictieve uitstapjes. Ze won ermee het prestigieuze Amsterdams Kleinkunst Festival.

Benodigd: stroom en twaalf vierkante meer speelruimte

,,We hebben afgelopen weekend twee keer gespeeld, in Emmen en Lunteren en het is zo tof om te doen.” Ze heeft inmiddels nog vijf voorstellingen staan. Als mensen voor na 30 juli willen boeken, kan dat in overleg, meldt de site. De prijs ervan is zodanig gesteld dat het voor Wind uit kan om met zijn apparatuur voor te komen rijden. Er moet stroom zijn en twaalf vierkante meter speelruimte.

Daarnaast is Da Silva’s voorstelling op 15 juli ook twee keer te zien in de Kleine Zaal van De Oosterpoort in Groningen, in de zogeheten Summer Stage-programmering van SPOT Groningen.

Is corona toch ergens goed voor

Hensema’s Mijn Ede is inmiddels tot 1 oktober volgeboekt, maar de acteur heeft al gezegd dat hij hoe dan ook naast zijn ‘grotere’ werk door wil gaan met optredens in zo’n kleine setting. Is corona toch ergens goed voor. ,,Mirjam zei al snel, er zijn zo veel aanvragen, ik kan er best een site voor bouwen. En dat begint te lopen.”

Kan zijn dat er naast Rosa Da Silva en Oda Spelbos nog plek is voor andere artiesten, maar, zegt Hensema: ,,Het moet divers blijven, we moeten niet in elkaars vaarwater zitten. Het is niks groots of commercieels, gewoon voor de leuk. Ik wilde dit alleen met mensen met wie ik affiniteit voel.” Spelbos kende hij van de eerste voorstelling van Toneelgroep Oostpool in Arnhem, waarin ze samen speelden. ,,Ze las op Facebook waarmee ik bezig was.”

menu