Schip Podium Verwondering van Just Vink komt na zijn ongeluk vrijdag weer 'in de vaart'

Bijna vijftien maanden na zijn ongeluk ontvangt Just Vink samen met zoon Bram weer een voorstelling op het theaterschip Podium Verwondering in Groningen.

Morgen en zaterdag hebben zij Vospominaye aan boord, een voorstelling over het leven van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Op 23 maart is er een optreden van gitarist Jan Kuiper, op 26 april gevolgd door een optreden van Bertolf, die al eens eerder op de boot speelde.

Plan lag er al

Just Vink was 35 jaar lang de artistiek leider/schrijver/regisseur van Theater te Water. Na zijn afscheid wilde met zijn boot in de Zuiderhaven onder de naam Podium Verwondering door. Met eigen voorstellingen, maar ook als speelplek voor anderen. In december 2017 raakte Vink met zijn been bij de Oosterhaven in Groningen letterlijk tussen wal en schip en verloor daarbij een voet. De activiteiten op Podium Verwondering werden daarna opgeschort.

Homofobie

Morgen is dus sprake van een uitgesteld startschot. Vospominaye laat zien hoe de liefde Tsjaikovski inspireerde tot wat zijn laatste symfonie zou worden, een liefde die hem de dood in dreef: ‘een herenliefde in een land dat geen medelijden kent’, aldus de makers.

De voorstelling is gebaseerd op brieven van de componist die na de val van de Sovjet Unie vrij kwamen. Zes jaar geleden zei president Poetin: ,,De trots die Russen voelen voor de homoseksuele componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, bewijst dat homoseksuelen in Rusland niet worden gediscrimineerd.” De homofobie in zijn land is evenwel wijdverbreid.

Poppen

De personages in de laatste levensfase van de componist waar acteur Gerard Zuyderhoff het publiek langs voert, worden verbeeld door poppen, bediend door Hennie Schippers en Marita Satink. De muziek van Alex Manassen is gebaseerd op die van Tsjaikovski. De aanvang morgen en zaterdag op Podium Verwondering aan de Sluiskade in Groningen is 20.30 uur, entree 12,50 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.