Sidi Larbi Cherkaoui en Colin Dunne: een wereldse mix van twee verschillende dansgrootheden

Het Grand Theatre liep donderdag vol voor een try-out van twee grote dansers/choreografen: Colin Dunne en Sidi Larbi Cherkaoui. Die zien we dit jaar vast terug.

Artistiek directeur Mark Yeoman van Noorderzon heeft in Groningen dezelfde functie bij het Grand Theatre. Dat wil wel eens helpen.

Keurslijf

In de laatste editie van zijn festival presenteerde hij de Ier Colin Dunne. Die groeide op in de Ierse volksdanstraditie. Hij werd groot met Riverdance, maar ontdeed zich van het keurslijf waarin de volksdans hem had geperst. Toch verloochende hij de techniek niet en ontwikkelde van daaruit moderne choreografieën, zoals die op de ‘ondansbare’ vioolmuziek van Tommie Potts.

En Sidi Larbi: zet die naam in de brochure van de Stadsschouwburg en de zaal loopt moeiteloos vol. Afgelopen jaar was zijn spectaculaire voorstelling Sutra er nog te zien, gemaakt met Chinese monniken. De Vlaams/Marokkaanse choreograaf is een graag geziene gast over de hele wereld.

Twee musici

Sidi Larbi was al langer een bewonderaar van Dunne. Rond de zomer van 2018 spraken de twee elkaar over een gezamenlijk project. Dat is er nu: Session. Aan het Grand Theatre de eer om het duo, samen met twee musici, Michael Gallen en Soumik Datta, een aantal dagen over de vloer te hebben, waar ze hun mix van muziek en dans met wereldwijde invloeden tot één voorstelling hebben gesmeed.

Zaal vol ‘vrienden’

Daarvan moeten de puntjes nog op de i. Dus was deze try-out, in de aanloop naar de première in Rennes op 8 maart, een vroege. Mark Yeoman stond op de trap naar de zaal het publiek te verwelkomen. ,,Normaal vraag je in dit stadium vrienden om te komen kijken, die er dan wat van mogen zeggen. Beschouw uzelf deze avond als vrienden.” Met dit verschil dat na de pakweg vijftig minuten durende presentatie geen nagesprek was. De mannen becommentariëren eerst zichzelf.

42 en 50

Gelet op de artistieke overlap tussen Grand Theatre en Noorderzon mogen we van harte hopen dat een dan volgroeide versie van Session in de komende editie van het festival naar Groningen komt. Het is een genot om Sidi Larbi, 42 inmiddels en nog vloeiend als altijd, weer zelf op de vloer te zien, als tegenhanger van de onwaarschijnlijke ‘steps’ waarmee Dunne (50) klakkend en vegend over de vloer gaat, het bovenlichaam volmaakt rechtop, geërfd uit de Ierse traditie.

Slapstick

Session wordt een intense, muzikale en humorvolle voorstelling, waarin Sidi Larbi danst op een door hemzelf bespeelde teremin, waarin de vier mannen vierstemmig liederen brengen – traditioneel Iers, maar ook als modern commentaar op irritant geouwehoer in een stiltecoupé – , waarin Dunne op oriëntaalse pianoklanken rondgaat en waarin de twee dansers in een Laurel & Hardy-achtige slapstickact in elkaar verstrengeld raken op een sofa, die eerder voor een maf therapiemoment is benut. Dit alles maakt benieuwd naar het eindresultaat. Laat dat tot ons komen. Ergens in augustus bijvoorbeeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.