Het culturele leven komt weer op gang. Met testbewijzen kan publiek vanaf deze week voor het eerst in maanden weer naar het theater of de schouwburg. Dagblad van het Noorden kijkt mee. Vandaag bij: de gebroeders Jussen in de Oosterpoort in Groningen.

Wachten duurt lang. Maar voor sommigen is dat nog langer dan voor anderen. Ruim een jaar geleden, in maart, zou Silvijn Gijgink (6) samen met zijn ouders en zijn broer naar zijn allereerste concert, een speciaal kinderconcert in de Groningse Oosterpoort. We weten allemaal wat er gebeurde.

Ruim een jaar later was het gisteren eindelijk zover. Geen kinderconcert nog, maar een pianoconcert van de gebroeders Jussen. In de Oosterpoort hadden de pianobroers de primeur: het eerste klassieke concert in vier maanden van het land. Op het programma muziek van hun nieuwe, alweer zevende, cd: The Russian Album, met pianostukken van Russische meesters, onder wie Sjostakovitsj en Rachmaninov.

Geen gemakkelijke kost voor een zesjarige. ,,Maar hij vroeg er zelf om”, vertelt zijn vader Maarten. ,,Silvijn speelt zelf piano en hij kijkt graag Youtube-filmpjes van de broers. Hij wilde ze dolgraag in het echt zien.”

Pilot Testen voor toegang

Ook Arthur en Lucas Jussen waren dolblij dat ze eindelijk weer een concert konden geven. Vorig jaar in januari waren ze voor het laatst in Groningen. Toen stijf uitverkocht, alle 1200 plekken van de grote zaal bezet. Hoe anders was het gisteravond. 290 stoelen mochten er gevuld in diezelfde grote zaal voor de pilot ‘Testen voor toegang’, een nieuwe stap op weg naar heropening van de cultuur- sport- en recreatiesector. Arthur Jussen: ,,Maar of er nu 80, 160 of 5000 man in de zaal zitten, het gaat ons erom dat we eindelijk weer kunnen spelen voor mensen.”

Maar voor je als publiek plaats kon nemen op je stoel om van de pianomuziek te genieten, moest je eerst de nodige inspanningen doen. Maximaal veertig uur van tevoren moet je op een van de speciale testlocaties - in Groningen is die op het Suikerunieterrein - in de rij voor een sneltest en op je telefoon moet je een speciale app installeren. Je laten testen kon deze week af en toe net zo lang duren als het concert zelf.

Heerlijk om live muziek te horen

Voor de zussen Barbara en Monique geen probleem: ,,Het kon zó lang niet, we hebben meteen het eerste concert dat beschikbaar was gekozen, en we zijn fan van de gebroeders Jussen. We moesten wel lang in de rij voor de test, maar het is heerlijk om weer live muziek te kunnen horen.”

Dat verplichte testen, óók als je al gevaccineerd bent, is mogelijk de reden dat een aantal stoelen gisteravond leeg bleef. Of je met een vaccin niet gewoon naar binnen mag, is in ieder geval de meest gestelde vraag de afgelopen dagen bij de kassa, weet Renate Meijering van SPOT Groningen. Het is ook precies waar de pilot voor bedoeld is: kijken of mensen bereid zijn om zich te laten testen voor een evenement.

Voor Silvijn was de pilot in ieder geval geslaagd. ,,Het was héél mooi.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur