Slalommen op ZomerJazzFietsTour

Tijdens het optreden van De Commotie in Museum Wierdenland trotseert publiek een plensbui. foto peter wassing

Wanneer het zo regenachtig is als afgelopen zaterdag, speelt het weer een belangrijke rol op de ZomerJazzFietsTour.

Schuilen we nog even in de kerk, of verlaten we alvast dit concert om de ergste regen voor te zijn? Gaan we tegen de bui in of redden we het nog de andere kant op? Dergelijke beslismomenten hebben grote invloed op de route die de jazzfietser uiteindelijk aflegt tussen de dertig concerten in kerkjes en boerenschuren tussen stad Groningen, Niehove en Garnwerd.

Zo kon je onbedoeld belanden in een boerenschuur in Sauwerd bij het Brits-Colombiaanse duo Bitch ‘n’ Monk. Zij op gitaar en zang, hij op de bamboefluit. Een vreemde combinatie, die verrassend goed uitpakte. Middels allerlei pedalen, effecten en loops mixten zij strakke human beats, Zuid-Amerikaanse ritmes, funky fusion en expressieve popsongs. Telkens creëerden ze nieuwe sferen voor geëngageerde nummers met plotselinge, goed getimede wendingen - van breekbaar naar brutaal, van dwingende ritmes naar zweverige poëzie. Een koppeltje zwaluwen dat om beurten over het publiek scheerde naar een nest tsjirpende jongen droeg alleen maar bij aan de sfeer.

Voort ging het, over kronkelige fietspaden, slalommend tussen koeienvlaaien. Dikke zwanen in het groen, schaapjes op het droge, vette koeien in de wei en kleine meerkoetjes in de sloot. Aan de horizon reed tussen twee molens een roodwitte trein onder een zwartblauwe lucht. ,,Mooi hè?’’, zegt een medefietser. ,,Ik zou het zo willen schilderen!’’ Je krijgt het er allemaal bij op de ZomerJazzFietsTour. Het is deze combinatie van vaak nog ongehoorde muziek, het ideale fietslandschap, oude kerkjes en bespinragde schuren, die elk jaar weer zo’n 1500 bezoekers trekt. Niemand die dan nog klaagt over weer of wind. Er fietste zelfs een Braziliaanse festivalprogrammeur rond, die inspiratie opdeed tijdens dit unieke en gevarieerde muziekevenement.

De middag begon gemoedelijk met 2 Basses 2 Horns. Twee bassisten en twee trompettisten speelden jazz met invloeden uit Zuid-Afrikaanse kwela en Argentijnse tango. In Adorp stond het kwartet Lyrisch Laag, met een mix van compositie en improvisatie. De klarinettisten Fie Schouten en Jelte Althuis verzorgden het modern-klassieke deel, terwijl bassist Wilbert de Joode en de oud-Groningse student Giuseppe Doronzo op baritonsax de vrijheid opzochten. Het mondde uit in een exposé van verschillende maten basklarinetten, waarmee de Groningse conservatoriumdocente Fie Schouten vooruitliep op het Klarinetfestijn dat zij dit seizoen verspreid over het land organiseert.

Het Zweedse orkest Angles 9 speelde twee keer een volle schuur bij Feerwerd plat met een combinatie van dampende jazzgrooves en meeslepende solo’s. De wat ruw ogende schuur in Krassum is blijkbaar de plek voor ruige saxofoontrio’s. Vorig jaar blies John Dikeman daar de longen uit zijn lijf. Deze keer stond er de Portugees powerblazer Rodrigo Amado, die refereerde aan Sonny Rollins, Albert Ayler en een late Coltrane. Hij werd opgejaagd door de relatief jonge drummer Onno Govaert; hoe ‘free’ hij ook speelde, het bleef ongelofelijk swingen. ’s Avonds laat sloot hij samen met onder anderen John Dikeman en gitarist Jasper Stadhouders af in de feesttent van Garnwerd. Hun band Bacchanalia neemt dansbare Colombiaanse cumbia als uitgangspunt, maar werkt telkens toe naar vrije en energieke uitspattingen. Tijdens zulke explosies is het óf met de handen op de oren wegrennen, óf joelend aanmoedigen voor meer.

Ondertussen was de toeloop voor de concerten van Han Bennink zo groot, dat spontaan een derde set werd ingelast. De wereldvermaarde drummer – die sinds een poosje in Drenthe woont en daarmee een streekgenoot is geworden – staat bekend om zijn onverwachte en uitbundige strapatsen, waarbij drumstokken kunnen breken. Maar hij sloot het concert af met een ode aan zijn maatje Misha Mengelberg, op het einde zacht trommelend met zijn vingertoppen. Gevoelig. Ontroerend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur