Spelen met licht en donker op Dark Light Night van Noorderpoort Groningen

Het wordt gehouden op Valentijnsdag, maar daar heeft Dark Light Night van Noorderpoort niets mee te maken. Hoewel... Het festival gaat wel over samen en dus een beetje over liefde.

Onder de Noorderpoort mbo-opleidingen Kunst & Multimedia in Groningen vallen de meest uiteenlopende vakken en disciplines: mediavormgever, evenementenorganisatie, muzikant, audioviseel specialist, artiest, fotografie en podiumtechnicus.

,,Zo uiteenlopend dat we eigenlijk nog nooit iets samen hebben gedaan’’, zegt docent Evenementen Dorien Anneveldt. ,,We hadden al heel lang het idee om een project te doen met de hele school. Maar het is best lastig om iets te vinden waarin je iedereen tot zijn recht laat komen.’’

Alles kan

Dat ‘iets’ denken docenten én studenten gevonden te hebben in Dark Light Night, dat gehouden wordt op donderdag 14 februari. Het evenement is net zo breed als de naam suggereert. Alles kan, als je maar een link legt met licht en donker.

Een ‘neonkoor’ zingt liedjes in het donker, er is een workshop fotograferen met een heel lange sluitertijd (waardoor je in je foto’s speelt met licht en donker), je kunt een lightpainting of 3d-paintings maken met een VR-bril ‘in het pikkedonker’, aldus Anneveldt. En je kunt hapjes en drankjes proeven in het donker.

Levende kijkdozen

Het basisidee ontstond misschien in het docententeam, maar het sloeg bijzonder goed aan bij de meer dan 150 studenten. Tot grote vreugde van Anneveldt blijkt het thema zo inspirerend dat sommige ideeen spectaculairder uitpakten dan ze vantevoren gedacht had. ,,Zo wilden we iets met kijkendozen doen. Dat heeft geresulteerd in levende kijkdozen, echt heel bijzonder.’’

In elk lokaal van de Noorderpoortlocatie aan de Verzetsstrijderslaan is volgens Anneveldt volgende week iets te doen of te beleven. ,,Een aantal van onze studenten is naar het Media Art Festival in Leeuwarden geweest ter inspiratie. Een kunstenaar uit Groningen die daar optrad heeft toegezegd dat hij ook naar ons festival komt.”

De Tsjechische kunstenaar Jakub Valtar (woonachtig in Groningen) presenteert tijdens Dark Light Night zijn installatie One Second Psycho.

En als het een succes wordt? ,, Dan hoop ik dat dit een begin is van een lange traditie’’, aldus Anneveldt.

Dark Light Night

Dark Light Night wordt donderdag 14 februari van 19.00 tot 22.00 uur gehouden op de Noorderpoortlocatie Kunst & Multimedia aan de Verzetsstrijderslaan 2 in Groningen. De entree van het festival bedraagt 3 euro inclusief drankje. Meer informatie op Facebook.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.