Spoorzoeken: waar was Vincent van Gogh in Drenthe?

Het Drents Museum, het Drents Archief en Het Drentse Landschap zijn een onderzoek gestart om de sporen te inventariseren die Vincent van Gogh heeft achtergelaten in Drenthe.

Dat is dinsdag bekendgemaakt. ,,Doel van de inventarisatie is om feitelijk te definiëren welke sporen Van Gogh in Drenthe precies heeft achtergelaten en welke status deze erfgoedlocaties momenteel hebben. De inventarisatie moet materiaal opleveren voor de ontsluiting van het erfgoed en voor op feiten gebaseerde ‘storytelling’ over Van Gogh in Drenthe”, aldus de drie organisaties.

Toetsing door experts Van Goghmuseum

Het onderzoek gaat een jaar duren. De resultaten van worden getoetst bij experts van het Van Goghmuseum in Amsterdam. Van Gogh (1853 – 1890) verbleef in 1883 drie maanden in Drenthe en bezocht onder meer logementen in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam, een begraafplaats in Pesse en het kerkje in Zweeloo.

Volgens het museum, het archief en de landschapsbeheerder is het onderzoek ‘van belang voor alle organisaties en ondernemers in de provincie’. Eerder werd al in Noord-Brabant een vergelijkbare inventarisatie gedaan. Dat leverde een lijst op met 39 locaties die vervolgens de status Van Gogh Monument hebben gekregen.

menu