Sterdanser Sergei Polunin komt over twee weken naar Groningen

Oekraiense danssensatie Sergei Polunin komt over twee weken naar Groningen. De Stadsschouwburg kreeg deze week de bevestiging van een voorstelling op zondag 21 oktober.

Een dag eerder wordt de 29-jarige Polunin, beschouwd als de Nurejev van nu, in het Groninger Museum geïnterviewd door museum-directeur Andreas Blühm. Een logische plek, want Polunin is onderwerp van een aantal foto’s van David LaChapelle, van wie tot de 28ste oktober een expositie in het museum loopt. De danser verzorgde in april in de Martinikerk een korte act bij de opening van deze tentoonstelling.

In augustus maakte Polunin diepe indruk met een nachtelijk optreden op Lowlands, waar het publiek eerst in rijen voor de tent stond, en hem ovationeel uitluidde na zijn aangrijpende solo Sacré. Deze voorstelling danst hij straks ook in de Groningen. De choreografie van de Japanse Yuka Oishi behelst een interpretatie van Vaslav Nijinski’s iconische ballet op Le Sacre du Printemps van Stravinski. Polunin verbeeldt onder meer de geestelijke ondergang van Nijinksi.

Videoclip Hozier

LaChapelle regisseerde in 2015 de videoclip van de popgospelhit Take Me To The Church van Hozier, die visueel volledig door een dansende Polunin wordt ingenomen. Hiermee dacht de danser afscheid te nemen van de balletwereld, die hem geestelijk klem had gezet. Van het supertalent dat op zijn 19de al de grote ster was bij The Royal Ballet in Londen was zijn reputatie gestaag overgegaan in die van ‘Bad Boy of Ballet’, verslaafd aan drugs, boos op de wereld, wegblijvend van repetities en het gevoel hebbend te worden geknecht door zijn opdrachtgever, die hem verbood bij te klussen in films of reclameuitingen.

Brecht van Hulten

Onder meer door het succes van de clip, gecombineerd aan zijn rustbrengende relatie met topballerina Natalia Osipova, veranderde hij van gedachten. Zijn nu al grote danscarrière en turbulente leven zijn vastgelegd in de documentaire Dancer. Tv-maakster Brecht van Hulten (onder meer Kassa) zag de documentaire en was zo onder de indruk dat ze Polunin achterna reisde bij voorstellingen in Italië, Londen en Zwitserland.

Ze regelde het Lowlands-optreden - zijn eerste in Nederland - en de productie van de tv-documentaire Dancer op Lowlands. In deze film van een half uur van Evelien Vehof, interviewt Van Hulten de danser en volgt ze hem bij zijn voorbereiding op zijn Lowlands-optreden.

Interviews

De Groningse schouwburgprorammeur Henk Kuiper wist dat Polunin half oktober drie keer in een uitverkocht Carré staat en regelde in korte tijd dat hij ook naar Groningen komt. ,,Fantastisch om hem hier te kunnen presenteren.” Het een-tweetje met het museum ziet hij als een mooi voorbeeld van samenwerking tussen cultuurinstellingen in de stad.

Hijzelf interviewt voorafgaand aan de voorstelling Brecht van Hulten over haar fascinatie, met direct erna een vertoning van Dancer op Lowlands. Na een pauze volgt Sacré door Polunin. Bij het interview met de danser door Andreas Blühm, zaterdagmiddag, krijgt ook het publiek gelegenheid vragen te stellen.

Kaartverkoop begint om vrijdag 19.00 uur

Sacré door Sergei Polunin, zondag 21 oktober in de Stadsschouwburg, aanvang 21 uur, entree tussen 25 (vijfde rang) en 59 (eerste rang) euro. Om 19 uur interview met Brecht van Hulten, waarna vertoning Dancer op Lowlands. De kaartverkoop begint vrijdag 5 oktober om 19 uur.

Interview Andreas Blühm met Sergei Polunin, met inbreng van publiek: zaterdag 20 oktober in het Groninger Museum, aanvang 14 uur, entree museumticket.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.