Stichting Oude Groninger Kerken wint Europese prijs voor cultureel erfgoed met project rond heropening Schoolkerk in Garmerwolde

Kinderen bij de toren van het kerkelijk complex in Garmerwolde. Foto: Ronny Benjamins

Stichting Oude Groninger Kerken heeft een European Heritage Award/ Europa Nostra Award 2021, de EU-prijs voor cultureel erfgoed, gewonnen. Dat hebben de Europese Commissie en Europa Nostra dinsdag bekendgemaakt.

Stichting Oude Groninger Kerken krijgt de prijs voor de tentoonstelling Feest! in Oost en West , waarmee in februari 2020 het verbouwde kerkelijke complex - nieuwe naam: Schoolkerk - van Garmerwolde werd heropend. In deze tentoonstelling, deel uitmakend van het landelijke museale project Feest! Weet wat je viert , staat het het immateriële erfgoed van religieuze feesten centraal.

Hedendaagse, interactieve tentoonstelling

In de gewelfschilderingen zijn verbeeldingen van de feesten Kerstmis en Pasen te zien. In de toren is die historische laag aangevuld met een hedendaagse, interactieve tentoonstelling bereikbaar via een Escher-achtige trap.

loading

Bezoekers maken onderweg naar boven (en weer naar beneden) kennis met acht christelijke en islamitische feesten, waarbij de achterliggende thematiek wordt belicht.

De Schoolkerk, waarbij ook een nieuw ontvangstgebouw hoort, functioneert als een educatieve en toeristische plek, maar is ook nog steeds een ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners.

Public Choice Award

In totaal zijn 24 projecten uit 18 Europese landen beloond met een Heritage Awards / Europa Nostra Awards. Liefhebbers van erfgoed uit de hele wereld kunnen nu online te stemmen op hun top drie, om zo te beslissen wie de Public Choice Award wint.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur