Strijd om cultuursubsidie barst los in Groningen

Cultuurinstellingen wierpen woensdagavond alles in de strijd om toch kans te maken op subsidie van de gemeente Groningen.

De commissie onderwijs en welzijn behandelde de concept-cultuurnota. Een aantal instellingen dreigt zonder subsidie te komen zitten voor de periode 2017-2020.

Onder meer het Luthers Bach Ensemble deed een beroep op de commissieleden. Wethouder Paul de Rook (D66) volgt het advies van de Kunstraad en stemt niet in met de aanvraag voor een jaarlijkse subsidie van 15.000 euro.

Professionaliteit

,,Het ensemble is in nog geen tien jaar uitgegroeid tot het beste, grootste en het meest productieve Oude Muziekensemble van het Noorden’’, zei bestuurslid Marlite Halbertsma in haar pleidooi.

Het ensemble bestaat tien jaar. ,,Wij doen met weinig subsidie heel veel. In de afgelopen periode werd maar vijf euro subsidie per kaartje bijgelegd. Bij het Noord Nederlands Orkest was dat 78 euro.’’

Ze benadrukt de professionaliteit van het ensemble. ,,We betalen onze muzikanten. Tot nu toe redden we ons vooral met fondsenwerving en entreegelden. Maar we kunnen echt grote producties voor een volgend jaar nu niet plannen.’’

Geen subsidie voor Noordpoolorkest

Ook andere culturele instellingen, zoals het Grafisch Museum en het Noordpoolorkest krijgen, als het aan het college ligt, geen subsidie. De PvdA brak een lans voor onder meer het Noordpoolorkest.

De Kunstraad adviseert een jaarlijkse subsidie van 30.000 euro, maar de wethouder wil dit niet overnemen. ,,Dat is het Metropool Orkest van het Noorden’’, zei raadslid Diederik van der Meide (PvdA). ,,Het timmert behoorlijk aan de weg met lichte muziek en weet een heel nieuw publiek aan te boren.’’

De andere fracties namen nog geen stelling in over de keuze. Woensdagavond werd besloten dat culturele instellingen die geen of minder subsidie krijgen tijdens een hoorzitting hun zaak mogen bepleiten.

Ook het functioneren van de Kunstraad, die het college bij het besteden van de cultuursubsidies adviseert, wordt tegen het licht gehouden. De Rook vindt dat niet vreemd, omdat de gemeente jaarlijks drie ton voor haar adviezen betaalt. Volgens de wethouder vindt de evaluatie niet plaats, omdat het college een derde van de adviezen van de Kunstraad niet opvolgde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.