Subtiele film over een einde, en dan de hoop van ‘t begin

Quarantine creëert in Winter en Spring sterke contrasten.

Uiteenlopende ervaring

De grootste tegenstelling van het festival komt van één gezelschap en is verdeeld over twee theaters. Dat laatste is jammer. Ik had Winter, de film van Quarantine over een naderend, te vroeg levenseinde, en de voorstelling Spring, dat het nieuwe leven juist omhelst, graag op één locatie gezien. Zodat je op die ene plek sterk uiteenlopende ervaringen opdoet. Die plek verandert mee.

De twee staan door hun inhoud niet louter haaks op elkaar, ze zijn ook elkaars verlengde. Ze behoren tot een vierluik van deze geregelde Noorderzon-gasten uit Manchester (Summer en Autumn bleven thuis. Winter in het Vrijdag-theater volgt op subtiele, liefhebbende wijze het Harense meisje Femke. Ze weet dat ze doodgaat, niet precies wanneer, ze hoopt op nog vijf jaar. We krijgen niet precies te weten wat haar mankeert. Dat zou ook alleen maar afleiden. Wel zit ze in een rolstoel. In 24 haar dierbare attributen volgt Winter haar verleden, heden en toekomst. Ze praat nuchter, berustend, maar dat ze liefhebber is van fantasy-boeken en games oogt logisch. Iemand schreef later in het gastenboek: ‘Zo herkenbaar’.

Gouden slierten

In het Grand Theatre is het publiek de meekijker in een vrolijk consultatiebureau. Voor feestelijke gouden slierten zitten en lopen zwangere vrouwen en moeders van jonge baby’s op het toneel, terwijl die baby’s er op de vloer een gezellige boel van maken (er zit een komisch handenvoltype bij, dat later elke berg zal beklimmen die hij tegenkomt). De vrouwen beantwoorden vragen over hun leven en over hun toekomstverwachtingen. Ook zingen ze karaoke-gewijs in wisselende samenstellingen liedjes die alle sentimenten van het leven raken. Bij binnenkomst horen we Love Will Tear Us Apart van Joy Division (niet bijster vrolijk) en later de Gary Jules-uitvoering van Mad World (idem), maar ook Let The Sun Shine uit Hair (juist wel). En ja, Vivaldi’s Lente. Er komen geprojecteerd optimistische én catastrofale vragen langs. Contrasten in een onschuldige omgeving. ’t Had alleen wel korter gekund.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.