‘t Was even afwachten hoe ‘t zou vallen in een ‘echt’ theater. ,,Er werd meegeleefd, gelachen. De reacties waren dezelfde”, zegt regisseur Jeroen van den Berg.

De voorstelling GAS, waarmee Toneelgroep Jan Vos lang in een speciaal gebouwd locatietheater in Ten Boer en Zuidlaren stond, deed ‘t voor hem dus net zo goed in de Amsterdamse schouwburg. Daar speelde GAS op het Nederlands Theaterfestival, geselecteerd als een van de beste voorstellingen van het seizoen. Vrijdagavond komt de productie voor het eerst terug naar het Noorden, naar Geert Teis in Stadskanaal.

Spelen met de omvang van het decor

In de theaters zijn de maten anders dan op de eigen speelplek. En daar is ook nog eens het ene toneel het andere niet. ,,We kunnen ons decor variëren van zestien meter tot krap elf breed. Ik ben benieuwd hoe het bijvoorbeeld in zo’n grote bak als die in Rotterdam staat. Maar gelet op de reacties is Amsterdam slagen we er in een goeie vertaling van locatie naar zaal te maken.”

GAS speelt rond een hotelfamilie in een Hoogezand, waar de vondst van de gasbel een gouden toekomst belooft en tenslotte de aardbevingen, NAM en overheid anders beslissen. Van den Berg: ,,We nemen natuurlijk de tentoonstelling Ik Wacht van jullie krant met het bijbehorende boek mee, naast de expositie die we zelf al hadden. Fijn te merken dat veel bezoekers die aandachtig bekeken en de teksten lazen. Zo kregen ze de context van de voorstelling mee. De extra informatie bleek nog steeds een eye-opener: veel mensen wisten nog niet dat het zó erg is.”

Aanscherpen en wegstrepen

Inhoudelijk is de productie niet heel erg anders dan de oorspronkelijke. ,,Aan de mise-en-scène is wel wat veranderd, en we hebben vooraf met elkaar de inhoud opnieuw benoemd. Tekstueel is het iets aangescherpt, hier en daar hebben we wat weggestreept. Zo gaat dat als je een half jaar verder bent.”

In vergelijking met de eerste cast is Paul R. Kooij er niet meer bij. ,,Hij had al andere verplichtingen. Paul is vervangen door Reinout Bussemaker. Een andere acteur geeft altijd weer andere energie. Maar we zijn inmiddels ingespeeld.” Ook de kostumering is aangepast. ,,We spelen nu in prettig warme zalen. Dus kunnen de acteurs gewoon zomerkleren aan als dat zo uitkomt. En we kunnen wat meer spelen met theaterbelichting. Ook lekker.”

Er is qua gaspolitiek inmiddels veel gebeurd. Heeft dat de voorstelling beïnvloed? Van den Berg: ,,Andersom! Wij hebben het proces beïnvloed! Kijk wat Wiebes in onze talkshow als eerste heeft gezegd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur