Te doen op Noorderzon: DNA van aardbeien en neanderthalers onderzoeken in Paviljoen Evolve

In Martiniplaza houden ze een groot congres, maar ook op Noorderzon zijn evolutiebiologen actief.

Met liefde

Je neemt een aardbei en stopt die in een plastic zakje. Je knijpt de aardbei fijn ,,met liefde, niet erop rammen”, maande de workshopleider de jonge onderzoekers en voegt wat water met zout en afwasmiddel toe. Vervolgens zeef je het goedje door een katoenen zakdoek en voeg je voorzichtig een laagje spiritus toe. En voilà: het witte, slijmerige goedje dat tussen de rode en blauwe vloeistof opduikt is het DNA van de aardbei.

Terwijl in Martiniplaza deze week ruim 1500 evolutiebiologen bijeen zijn op het congres van de European Society of Evolutionary Biology, kunnen Noorderzongangers (jong en oud) op de Speelweide in Paviljoen Evolve meedoen aan allerlei evolutie-onderzoekjes.

Weetjes

De biologen bogen zich gisteren over vragen als: hoeveel procent van het neanderthaler-genoom dragen we mee? ,,Tussen de 1 en 2 procent als je een mens bent van buiten Afrika”, vertelde Svante Pääbo, die in 2010 met zijn DNA-onderzoek als eerste aantoonde dat er in Europa en Azië vermenging plaatsvond tussen moderne mensen en neanderthalers, een nu uitgestorven mensensoort. ,,In totaal leeft ongeveer 40 procent van het neanderthalergenoom vandaag de dag in moderne mensen voort. Daar hebben sommigen van ons een verhoogd risico op diabetes type 2 aan te danken.”

Ook in het Paviljoen werden interessante weetjes verteld. Zoals: ,,Een aardbeicel bevat 48 keer meer DNA dan een gemiddelde menselijke cel.” En: ,,Als je al het DNA van één mens aan elkaar plakt, kom je tot aan de planeet Pluto.”

Het Paviljoen is tot en met donderdag dagelijks geopend vanaf 14 uur. Naast proefjes en testen zijn er dagelijks drie voorstellingen en op woensdagavond flitslezingen van drie wetenschappers. Vanavond legt prof. dr. Rudolph Nesse in een lange lezing in de Ophelia Tent uit waarom de evolutie ons heeft opgezadeld met ziektes (20 uur).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.