Te zien op Noorderzon: In het kielzog van J.J. Slauerhoff

Aan het werk en leven van Jan Jacob Slauerhoff (1898 - 1936) valt weinig meer te verpesten, want geboekstaafd en voltooid. Om nog iets zinnigs toe te voegen, moet je van goede huize komen. Margje Wittermans kómt van goede huize, in artistiek opzicht.

Jeugddromen

Het was vader Joop Wittermans die met het idee kwam een voorstelling te maken over de rusteloze arts, dichter en verhalenschrijver. En dan geen biografisch standaardstuk, maar iets waarin zijn thema’s en motieven vanuit meerdere hoeken worden benaderd. Het leidde in 2015 tot Vluchtgoud. Sinds gisteren is de handzame productie op Noorderzon te zien.

Op de boot van voorheen Theater te Water stak Wittermans van wal door haar eigen jeugddromen met die van Slauerhoff te verweven. Beiden wilden meer van de wereld zien. Beiden voelden zich sterk aangetrokken tot de zee. Bij haar was nieuwsgierigheid de drijfveer. Bij hem onrust en onvrede. Van beiden komt het advies dromen na te jagen.

Contact met publiek

De kracht van Vluchtgoud zit niet alleen in de afwisseling van nieuwe liedjes en bekende gedichten, van haar persoonlijke anekdotes en melancholie in zijn geest. Het zit ook in de verschillende rollen die Wittermans vervult. Zo kruipt ze cabaretsk in de huid van een bandeloze matroos. En schudt ze achteloos zeemansfeitjes uit de mouw, over het nut van een gouden oorring en plaatsnaamtatoeages.

En het zit in het contact dat ze zoekt met het publiek – gisteren werden drie nazaten van Slauerhoff aangetroffen. ,,Zijn er zeilers aan boord?’’, informeerde ze even later. Een stilte volgde. ,,Varenden misschien?’’ Waarop aarzelend de hand omhoog ging van iemand die op een veerpont bleek te werken. Wittermans gunde hem een lachje. Dat is bijna het echte werk.

Gebeurtenis: Vluchtgoud. Door: Margje Wittermans (spel, zang), Remco Sietsema (accordeon, zang). Gezien: 24/8 De verwondering. Hoge Der Aa. Publiek: ca. 40. Nog te zien: aldaar 25/8.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.