Te zien op Noorderzon: Vermomd in een desolaat leven

Hoe het lieve gezin in de sloppenwijk waarbij hij woonde reageerde toen bleek dat ze maandenlang een jokkende theatermaker over de vloer hadden gehad, blijft een open vraag.

Schitterende voorstelling

Maar de vermomming waarvan de Mexicaan Gabino Rodriguez zich bediende om het leven in deze nare ‘colonia’ van Tijuana vast te leggen heeft een schitterende voorstelling opgeleverd.

Rodriguez geeft ruiterlijk toe dat het idee is afgekeken van Ik (Ali) uit 1985, waarin de Duitse journalist Günter Wallraff zich uitgaf voor een Turkse gastarbeider. Geen bezwaar! Net als Wallraff moest Rodriguez zich veel ontzeggen, toen hij in de huid kroop van de arbeider Santiago Ramirez. Het kostte hem zijn relatie. Zijn vriendin pikte het niet dat zij hem hiervoor een half jaar moest missen.

Bierflesjes

Tijuana ligt in de noordwesthoek van Mexico, tegen de grens met de VS aan. Achter de speelvloer van het theater hangt een fraaie kaart met een uitdijende stad als decor. Ervoor staan stenen en bierflesjes die later een wijkmaquette vormen. Daar weer voor toont een scherm beelden die Rodriguez schoot vanuit zijn mouw. Hij vertelt beeldend over zijn ervaringen. Over hoe hij in de confectiefabriek met lange dagen 720 pesos verdiende, oftewel 3,50 euro per dag, waarvan hij er na verblijfs- en buskosten eentje overhield. Het is het wettelijk minimum waarvan een Mexicaans gezin geacht wordt rond te komen.

Rodriguez vertelt over de hiërarchie in het gebied, waarvan ‘colonia C’ het ravijn wordt genoemd. We zien gebouwen instorten, en horen hoe het volk eigenhandig recht-spreekt en vonnist na een vermeende verkrachting. Heel subtiel, maar des te indringender, laat Rodriguez slechts een miniseconde zien van dit door vele mobieltjes vastgelegde volksgericht.

Wantrouwen

Hij praat over de bijeenkomsten in café El Brisas, verwoordt het permanente wantrouwen over zijn identiteit en vertelt over zijn vroegtijdige vertrek wanneer het hem te link wordt. Wat zou de colonia, de fabriek hem aandoen als zijn ware ik uitkomt? Rodriguez tekent een schitterende combinatie van een verwrongen leven zonder toekomst en zijn peroonlijke strijd en twijfels. Dat hij in een Noorderzon-interview de suggestie opwerpt dat hij wel eens helemaal niet in Tijuana kan zijn geweest – theater is immers een leugenspel – bezorgt de voorstelling nog een laag extra.

Gebeurtenis: Theatervoorstelling ‘Tijuana’ door Lagartijas Tiradas Al Sol Concept en uitvoering: Gabino Rodriguez Gezien: 19/8 Vrijdag Theater Publiek: vol Nog te zien: vanavond 18 en 21.30 uur

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.