Te zien op Noorderzoon: Een sensationeel acterende jongen van 11 jaar

Wat? Een jongen van elf die de voorstelling draagt? Blijft dat spannend?

Meer dan dat. Wat Ollie West theatraal uit zijn mouw schudt in en als Hamnet van Dead Centre is sensationeel. Als hij mentaal sterk genoeg is om zijn vroege succes te overleven, wordt hij een grote.

Romeo Tent

Dead Centre speelde vorig jaar met Chechov’s First Play een bijzondere festivalopener in de Romeo Tent, nu zijn de Ieren terug met een bescheidener productie van onbescheiden kwaliteit. Wat een enscenering, wat een spel.

Hamnet, de zoon van William Shakespeare, heeft zijn vader nooit gezien. Na zijn geboorte in 1585 vertrok William naar Londen. Elf jaar later stierf Hamnet. Nu is hij terug om zijn vader te zoeken. Hij mag niet met vreemden praten. ,,Maar dan spreek ik mijn vader nooit.’’

Hamlet

Hamnet betrekt zijn bijna-naamgenoot Hamlet erbij, het klassieke personage dat zijn vader zo’n vijf jaar na Hamnet’s dood tot leven wekte. Dan verschijnt Shakespeare (Bush Moukarzel) geprojecteerd op een enorm scherm. To be or not to be is ook nu hamvraag: Hamnet is immers dood, en William, die er nooit voor hem was, komt terug, maar wel afstandelijk, op scherm.

De jonge acteur is verbluffend qua timing in zijn dialoog met die projectie. Zie hoe hij een zakdoek van het scherm plukt en tot een echte omtovert. Zo zijn er meer illusie-trucs. De pijnlijke ontmoeting tussen de schuldbewuste vader en de genegeerde zoon culmineert in de door Ollie gezongen Cash-hit A Boy Named Sue, waarin een vader zijn zoon kleineert door hem een meisjesnaam te geven: de popstandaard voor hoe een vader níet met zijn zoon dient om te gaan. Deze voorstelling, zonder opsmuk en met een dijk van een tekst, haalt zonder twijfel de top drie van 2017. En niet alleen die van Noorderzon.

Gebeurtenis: theatervoorstelling ‘Hamnet’ door Dead Centre Tekst en regie: Ben Kidd, Bush Moukarzel Spel: Ollie West, Bush Moukarzel Gezien: 22/8 Grand Theatre Groningen Publiek: vol Nog te zien: vanavond 21.30 uur

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.