Terug naar de natuur: overnachten in een nest op het Lauwersmeer

Altijd al zo vrij willen zijn als een vogel? Dankzij de kunstenaars Izaak Zwartjes en Pieter Vreeken kan het vanaf zondag in nationaal park Lauwersmeer. Ter gelegenheid van het Vogelfestival bouwen zij deze week uit gevonden materialen een levensgroot nest op het water.

Onder festivalgangers worden overnachtingen verloot. Heel comfortabel, beloven de bouwers. Het mensennest drijft op het water en is gemaakt uit materiaal dat is gevonden in de omgeving. Boomstammen, takken, bladeren – spul waar nesten nu eenmaal van gemaakt worden.

Twee weken geleden zijn Zwartjes en Vreeken met twee onooglijke bootjes vanuit Leiden via Friesland naar het Waddengebied komen varen. ,,Onverantwoord eigenlijk. Rodeo. De bootjes zijn niet voor het IJsselmeer gemaakt”, blikt Zwartjes terug. ,,Een beetje avontuur kan nooit kwaad”, zegt Vreeken.

Terug naar de natuur

De reis en de bootjes horen bij het kunstwerk. ,,Het is onlogisch om bij een werk als dit alles met een vrachtwagen aan te voeren”, legt Zwartjes uit. ,,We hopen natuurlijk dat het nest straks een tijdje kan blijven staan. Maar op den duur geven we alles weer terug aan de natuur. Zoals het hoort.”

De uitnodiging kwam van het Instituut Voor Natuureducatie (IVN), dat voor de tweede editie van het Vogelfestival in nationaal park Lauwersmeer nadrukkelijk ook een rol aan beeldende kunst heeft toebedeeld. ,,Ik maak onderkomens met gevonden materialen”, vertelt Zwartjes. ,,Ik heb twee keer tijdens festival Into The Great Wide Open op Vlieland een nest gebouwd. In Leiden hangt er nest op 32 meter hoogte aan fabriekmuur.”

Koersen op het gevoel

Alles komt naar De werkwijze van Zwartjes draait om synchroniciteit, een term die oorspronkelijk uit de psychologie komt. ,,Als je ergens tijd voor neemt, en je zit op het goede pad en je koerst op je gevoel, lijkt soms alles met elkaar samen te hangen. Dan komt alles naar je toe en hoef je bijna geen moeite te doen. Zo werkt het bij de bouw van dit nest ook. We hoeven nergens om hoeven te vragen. Alles is er.”

De nestenbouwers laten foto's zien. Het nest op het meer oogt zeer ruig, op het slordige af. ,,Er is geen schets aan te pas gekomen. Het bouwen gaat intuïtief, toch valt alles als een bouwpakketje in elkaar. Idee is dat het de natuur niet belast. Dan moet je materialen uit de omgeving gebruiken en niet verwachten dat het er gelikt uit gaat zien. Die ruige esthetica maakt het juist karaktervol.”

Wonen in een rijtjeshuis

Belangrijk bijeffect van hun avontuur is een gevoel terug te gaan in de tijd, toen nog niet alles was uitgedacht en voorbereid. ,,Ik vind de gebaande paden niet boeiend", zegt Zwartjes. ,,Dat is niet uit verzet of afkeuring, maar uit nieuwsgierigheid. Het verbaasd mij soms dat mensen in een rijtjeshuis willen wonen terwijl ze onderling heel verschillend zijn.”

Nog een paar dagen bouwen, dan is het nest van Zwartjes en Vreeken af. ,,Dan gaan we er eerst zelf slapen. Daarna mogen anderen het proberen. Je kunt een overnachting winnen. Het is wind- en waterdicht. Stevig en beschut. Wij zorgen voor het transport. En als er wat is, kunnen mensen ons bellen. Echt iets voor avontuurlijke mensen”, duidt Zwartjes. ,,Heel comfortabel", vult Vreeken aan. ,,Zonder overbodige voorzieningen, maar met stromend water.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.