Theaterdocent Machteld Hauer (74), die jaren les gaf in Groningen, overleden

Machteld Hauer Foto: privécollectie

In Amsterdam is dinsdag theaterdocent en acteercoach Machteld Hauer overleden. Hauer, 74 jaar geworden, gaf jaren les in Groningen.

In de stad was ze verbonden aan de Amateur Theater School (ATS) van het toenmalige Kunstencentrum in het Prinsentheater (nu Vrijdag). Ook was ze gastdocent bij De Noorderlingen, de Groningse vooropleiding voor jonge acteurs die voor een professionele carrière willen doorstromen naar een van de vooraanstaande toneelopleidingen.

Machteld Hauer gaf zelf les op zulke academies, zoals de Toneelschool in Amsterdam, de stad waar ze ook is geboren, en de Toneelacademie in Maastricht. Daarnaast heeft ze intensief gewerkt op de Academie voor Expressie in Utrecht.

Innerlijke beweging

Hauer begon haar eigen studie in Antwerpen, maar stapte over op de dans- en acteeropleiding Laban in Londen. Daar verdiepte ze zich in een in Nederland zelden gedoceerde techniek. Deze gaat sterk uit van de innerlijke beweging van de acteur. Toen ze vanaf het begin van deze eeuw tot acht jaar erna les gaf bij de ATS in Groningen, was Ben Smit, daar nu nog steeds docent, een van haar collega’s.

,,Machteld zette me een keer voor een televisieopname van Wende Snijders, die toen als zangeres net was doorgebroken met haar Franse chansons. ‘Kijk’, zei ze, ‘dit bedoel ik nou’. Het moest van binnenuit komen, vanuit een eerlijke beweging. Machteld wilde eigenlijk iets wat in Nederland nog niet bestond. Ze vond dat naast de regisseur, wat ze zelf niet was, een spelcoach moest zitten, een spelpedagoog, die zich niet op het stuk zelf maar puur op de acteurs zelf zou richten.”

In haar Groningse jaren woonde ze in Wehe-den Hoorn. Machteld Hauer, zus van wijlen acteur Rutger, en tante van de ook bij De Noorderlingen docerende Brenda Hauer, wordt maandag begraven op Schiermonnikoog, het eiland waar haar moeder en haar grootouders vandaan kwamen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur