Scène uit ‘Anna Karenina’ van De Noorderlingen, een voorstelling uit 2018.

Theateropleiding De Noorderlingen Groningen kan met vier ton vooruit

Scène uit ‘Anna Karenina’ van De Noorderlingen, een voorstelling uit 2018. Foto: Boris Stokman

Grote vreugde bij De Noorderlingen. De Groningse theateropleiding krijgt vier ton van het Fonds Cultuurparticipatie, verspreid over vier jaar.

Het is voor het eerst dat De Noorderlingen van dat fonds een bedrag krijgt toegekend. Garage TDI in Assen mag net als vier jaar geleden 260.000 euro tegemoet zien. Ook Urban House in Groningen krijgt een fondsbijdrage. Ook dat is voor het eerst. Dat zal een ambitieus plan wel moeten bijstellen: er lag een aanvraag van acht ton, waarvan er vier zijn gehonoreerd. Oftewel 50.000 per jaar. ,,Het is een begin en op zich mooi, maar we moeten opnieuw met elkaar rond de tafel”, zegt directeur Ingeborg Struyk.

Het cultuurparticipatie-geld wordt ingezet om, het woord zegt het al, mensen in actieve zin bij cultuuruitingen te betrekken. Garage TDI en Jonge Harten kregen mooie rapporten van de commissie die hun prestaties tot nu toe en hun plannen voor de toekomst onder de loep legde. Het jeugdtheatergezelschap uit Assen heeft een ‘duidelijke visie op talentontwikkeling’, is ‘actief in alle lagen’ en heeft een ‘breed netwerk in onderwijs en cultuur’.

Zo hard nodig

Van De Noorderlingen (Groningen) ‘staat het programma als een huis’. De opleiding heeft een ‘sterke docentenkeuze’ en is ‘relevant in de doorstroming naar professionele theateropleidingen’. Directeur Lotte Lohrengel van het Groningse gezelschap: ,,Dit is zó’n mooie erkenning. En zo hard nodig. Ik weet echt niet hoe we zonder verder hadden gemoeten. Nu kunnen we eindelijk mensen volgens de theater-cao belonen.”

Dat Garage TDI eerder al wel geld kreeg en De Noorderlingen niet, had niets met kwaliteitsverschil te maken en alles met geografische ligging. Lohrengel: ,,In de vorige periodes lag er nog de eis dat we onze deelnemers uit vier provincies moesten halen. Waar ligt Groningen? Dat lukte dus niet. Overijssel lag te ver weg.”

We zijn geen concurrenten

Wat dat betreft was Assen een betere plek. Lohrengel: ,,Ik vind het wel fantastisch dat we nu allebei worden gehonoreerd, dat we allebei worden gewaardeerd en niet als elkaars concurrenten worden beschouwd. Wat we ook niet zijn.”

De aanvraag van Swinging Groningen werd niet gehonoreerd.

menu