Toneelgroep Jan Vos wil, na het eerdere succes met GAS , in de lente een uitgebouwde theatertent neerzetten op de grens van Groningen en Drenthe voor de voorstelling Grond .

Het betreft de tent waarin de groep eerder Koning van het Grasland speelde. Een verbouwing moet de tent rijp maken voor een haalbaar anderhalvemeterpubliek. ,,We willen naar 380 plaatsen, zodat we zolang die anderhalve meter onderlinge afstand vereist is, 85 bezoekers kwijt kunnen. Dan is het net verantwoord om zo’n productie te draaien”, zegt Jeroen van den Berg. Hij vormt hij samen met Tjeerd Bischoff het artistieke kernteam van Jan Vos.

Kostbare ingreep

De tent, niet te verwarren met het mobiele theater gebruikt bij GAS , is vooral geschikt omdat er een virus-verjagende luchtstroom doorheen trekt, dankzij de open ruimte tussen de zijwanden en het dak van tentdoek. Kost natuurlijk wat, zo’n verbouwing. Daarom is het gezelschap net een crowdfundingsactie begonnen, met als doel 30.000 euro op te halen.

Aan de voorstellingenreeks in mei en juni draagt zowel de provincie Groningen als Drenthe bij. ,,We spelen ergens op de provinciegrens, niet op twee locaties in de provincies. Dat vonden beide provinciebesturen prima. Zo hoeven we de tent niet op te pakken en elders neer te zetten, een operatie die al een flink deel van de subsidie zou hebben opgeslokt.” Op welke grenslocatie de tent straks verrijst, staat nog niet vast. ,,Als je nog tips hebt...”

Grond speelde eerder in Bunschoten. Van den Berg: ,,Het is een liefdesverhaal over twee mensen uit uiteenlopende werelden, beiden op een kantelpunt in hun leven. Een journalist die een groeiende afstand beleeft tot de krant waarvoor ze werkt, komt een boer interviewen wiens bedrijf niet langer rendabel is. Zijn dochter studeert in Wageningen, met als plan het bedrijf over te nemen - en hij vraagt zich af of dat nou wel zo slim is. Boer en journalist raken verliefd, en denken dat ze samen verder kunnen. Dan rijst de vraag hoe het is om los te kunnen laten wat je hebt.”

‘Fortuyn’ gaat door, maar later

Corona of niet, Toneelgroep Jan Vos is volop bezig. Wel is de geplande voorstelling Fortuyn in het Oude Luxor in Rotterdam uitgesteld. ,,Het is een komedie met zeven, acht man op het toneel. Zoiets vergt een substantieel publiek. Fortuyn is doorgeschoven naar 2022, en eigenlijk komt dat qua timing goed uit: het is dan twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord en bovendien zijn er in dat jaar gemeenteraadsverkiezingen.”

Verder gaat de al vaak op noordelijke boerderijlocaties gespeelde voorstelling Mansholt in reprise, door die uitgebreide speelhistorie nu juist eens niet in het Noorden. Van den Berg: ,,En momenteel repeteren we in een loods in de oude Van Nellefabriek bij Rotterdam - werelderfgoed - voor de nieuwe voorstelling Revue . Deze is opgebouwd uit sketches, geschreven door Peer Wittenbols, Yolanda Entius, Helmert Woudenberg, Tjeerd en mijzelf. Ze raken aan de mechanismen die corona heeft blootgelegd: geïsoleerd zijn, op een ander teruggeworpen zijn, de blik van een ander nodig hebben om jezelf terug te kunnen vinden. Daarom luidt de ondertitel: Verplaats je ook eens in een ander .”

Crowdfunding

De crowdfundingsactie voor de tentverbouwing loopt via voordekunst.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Theater