'Van Gogh-tentoonstelling komt, maar niet voor 2020'

Het Drents Museum komt met een tentoonstelling over het Drentse werk van Vincent van Gogh, maar niet voor 2020.

Dat zegt Annemiek Rens, conservator kunst rond 1900, in een reactie op een vrijdag Dagblad van het Noorden gepubliceerd artikel over het werk dat van Van Gogh in 1883 tijdens zijn verblijf in Zuid-Drenthe heeft gemaakt.

Rens bereidt een dergelijke tentoonstelling voor. Een van de vragen die daarbij beantwoord moet worden, is welke objecten van Van Gogh in Assen getoond kunnen worden. ,,De werken zijn verspreid over de hele wereld. Toestemming krijgen van bruikleengevers vergt tijd, vooral als werken zich in privécollecties bevinden,” aldus Rens.

Daarnaast staat de hoeveelheid Drentse werken niet vast. De concervator hoopt dat de komende periode meer duidelijkheid komt over de ontstaansgeschiedenis van werken waarvan nu wordt gedacht dat ze in Den Haag of Noord-Brabant zijn gemaakt. ,,Sommige tekeningen zouden heel goed in Drenthe gemaakt kunnen zijn, maar dat moet dan wel wetenschappelijk onderbouwd worden.”

Idee is om een tentoonstelling samen te stellen die meer dan alleen Van Gogh omvat. Rens: ,,In zijn Drentse brieven refereert hij aan verschillende schilders. Als hij het bijvoorbeeld over de luchten van Van Ruisdael heeft, zou het mooi zijn om dan ook van Van Ruisdael te kunnen laten zien.”

Voor de totstandkoming van de tentoonstelling zoekt het Drens Museum samenwerking met onder meer het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam, kunstenaarsdorp Zweeloo, en het samenwerkingsverband Van Gogh Europe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.