Van der Meiden tijdelijk directeur Noorderlicht

Noorderlicht in Groningen heeft Kees van der Meiden aangesteld als interim-directeur. Hij is oud-directeur van het Natuurmuseum in de stad.

Van der Meiden opereert naast oprichter Ton Broekhuis, die op 1 februari met pensioen gaat. Noorderlicht, de stichting die een fotogalerie in Groningen heeft en jaarlijks tentoonstellingen houdt in om beurten Groningen en Leeuwarden, bevindt zich na 25 jaar in een moeilijke fase.

De Raad voor Cultuur heeft de minister een negatief advies gegeven over eventuele voortzetting van de rijkssubsidie aan de fotostichting. Daarmee dreigt Noorderlicht voor de komende vier jaar een miljoen euro mis te lopen. Ook op gemeentelijk en provinciaal niveau lijkt Noorderlicht minder geld te krijgen dan aangevraagd, minder zelfs dan geadviseerd door de Kunstraad Groningen.

In gevaar

Zo is het voortbestaan van Noorderlicht in gevaar en lijkt het op zijn minst een terugtrekkende beweging te moeten maken. Van der Meiden schrijft samen met curator Wim Melis een actieplan waarin alle mogelijke financiële scenario’s voorkomen. De interim-directeur ging na zijn periode bij het Natuurmuseum aan de slag bij de TwentseWelle, maar vertrok daar toen er stevig op de subsidie werd gekort. Van der Meiden heeft een uitgebreid netwerk in de kunstenwereld. Hij zit zelf in de Raad voor Cultuur, waarin hij adviseert over museumsubsidies.

Er vindt op dit moment al een meervoudige lobby plaats. Ten eerste die in Den Haag, om Noorderlicht alsnog structurele subsidie te bezorgen. Ten tweede die bij het Mondriaanfonds, waar geld vrijkomt voor regionale, projectmatige subsidies. Ten derde krijgen de noordelijke bestuurders nog eens bezoek.

Voorzitter Arie Wink van Noorderlicht: ,,Het is zeer ongebruikelijk dat de gemeenteraad en de provincie het advies van de Kunstraad niet volgen. Bovendien heeft de provincie maar voor een jaar ruim een ton toegezegd, en niet voor de gebruikelijke vier, kennelijk in de wetenschap van hoe de landelijke Raad voor Cultuur erover dacht. Daarnaast moeten we met Leeuwarden en de provincie Friesland in de slag. Die beroepen zich erop dat ze gelijk optrekken met Groningen en Drenthe als het om cultuurbeleid gaat. Maar in het geval van Noorderlicht laten ze het daar tot nu toe afweten.’’

Uitgangspunt

Juist omdat het ongewis is of er alsnog toereikende bijdragen komen, houdt Van der Meiden in zijn planvorming met alles rekening. ,,Hoe dan ook blijft het beleidsplan Noorderlicht en de toekomst (2017 - 2020) van mei jongstleden, met kwaliteit, engagement en hartstocht als uitgangspunt, de basis voor het toekomstige programma", aldus Wink.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.