Veelzijdige pianist Martin van Dijk overleden

Hij wilde maandagavond absoluut komen spelen op de hommage voor Herman Finkers. Het mocht niet zo zijn. De pianist Martin van Dijk is zondag overleden. Hij werd 69 jaar.

Heel bijzonder: in het circuit van theaterbegeleiders bij cabaret en musical circuleren diverse namen Van Dijk. Topjongens met carrières. Maar Martin was de meest veelzijdige. Geboren in Klazienaveen, stond hij op een gegeven moment voor de keuze of hij zou gaan studeren of een baan moest zoeken in de horeca, het familiebedrijf van zijn ouders. Het lot nam zijn loop. Voetbal werd niks, zijn passie lag bij de piano.

Martin van Dijk werd ’dus’ pianist. Dat wil zeggen, hij pingelde zijn vader na en was als 7-jarige al zo slim dat hij de muziek die hij hoorde van zijn leraar, in no time improviserend uit het hoofd naspeelde. Noten lezen was niet zijn sterkste kant. Dit nam niet weg dat hij componist werd, arrangeur en begeleider.

De jazzpianist Oscar Peterson was zijn held, maar Martin van Dijk stond met beide voeten op de grond en kreeg steun van Henk Lagerwey, zijn docent Nederlands, met wie hij Gronings cabaret maakte. Later vroeg Jenne Meinema hem om te komen spelen in het Groninger jazzcafé De Koffer. Typerend voor Van Dijk was zijn zoeken naar vrijheid en creatieve vernieuwing. Hij trouwde met de choreografe Wanda Grendel. Ze vestigden zich in Amsterdam. Hij verwierf een Edison nominatie voor de musical De zoon van Louis Davids, kreeg tv-bekendheid via het programma Mes op Tafel en werd erkend als een grootheid in het vak als de vaste pianist in de shows van Adèle Bloemendaal en Jenny Arean. Ook speelde hij in de bluesband van Harry Muskee.

Tot en met verfijnd in zijn spel en in hoge mate gewaardeerd, keek Martin van Dijk al enige tijd terug op zijn rijke en lange loopbaan, zijn ridderschap in de Orde van Oranje Nassau en de beide keren dat hij de Annie M. G. Schmidt Prijs won. Hij was ernstig ziek, zijn overlijden kwam niet onverwacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.