Ver voor het slot dooft het vuur van Glitch op Noorderzon

Het verhaal van een man, een Zweed, die heel erg gelukt is in zijn leven. Johan Wellton. Rijk en beroemd. Wat wil je nog meer?

Als het effe kan: het inlevingsvermogen om een programma te maken dat een publiek meesleept, amuseert, ontroert. Dat iets met je doet. Daar is meer voor nodig dan bevlogenheid en de technische perfectie om te maken wat hij zich heeft voorgenomen. Glitch herbergt ondenkbare trucs en onmetelijke fantasie, maar het vuur dooft ver voor het slot.

Hoewel, er is iets bijzonders. Wat hij aanricht, wordt door een gedeelte van de zaal – na de slopende, eindeloos durende finale – met gefluit en applaus beloond. De andere helft zoekt haastig een goed heenkomen in de richting van de naburige kleine ijssalon waar ze heerlijke plakken snijden, omrand met knisperende wafels.

‘Poseur die het contact met de zaal volledig kwijtraakt’

Na een overrompelende, dynamische start gaat de romanticus Wellton een laatste half uur in waarin hij een geweldige act met twaalf gloeilampen aan snoeren volkomen uit zijn handen laat vallen en zich een poseur toont die het contact met de zaal volledig kwijtraakt. Geafficheerd als circus, brengt hij variété. Dat is niet erg. Helemaal niet. Want waar zien we in de loop van vele jaren zoveel verrassing en vernieuwing als op Noorderzon? Daar komen we voor.

Dus laten we Wellton zijn gang gaan, beleven zijn warming-up en horen hoe hij zijn acts begeleidt met een ratelende conference over liefdes, teleurstellingen en successen. Dat is vervreemdend, maar ook van een soort interessantitis die dreigt over te komen, maar op den duur niet werkt.

Indrukwekkende rotzooi

Intussen jongleert hij (soms met afgeplakte ogen) met ballen, ringen, Chinese bordjes en knotsen. Formidabel opgebouwd via een wondermooi schema waarin hij fantasie koppelt aan de gekste effecten met attributen, glazen en terugkaatsende objecten. Slordige momenten in de afwerking laat hij achteloos passeren...

Totdat het ten slotte een indrukwekkende rotzooi wordt, als het hele podium vol ligt met afgewerkte spullen en zijn technici in de weer gaan met vegers.

Origineel van idee, de georganiseerde chaos, inclusief de buiging naar de illusionist en het balanceren op hoogte. Verbijsterend, soms. Van de man gaat echter geen enkele theatrale warmte uit. Hij snapt de ballen van show.

Sterren: ★ ★
Gebeurtenis:
Johan Wellton
Programma: Glitch
Gezien: 28/8, Romeo Tent
Publiek: 400 (vol)
Nog te zien: woensdag, donderdag, vrijdag

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.