Verplicht schoolbezoek aan Rijksmuseum van de baan

De geplande verplichting voor scholen om met leerlingen het Rijksmuseum in Amsterdam te bezoeken vervalt.

Dat heeft cultuurminister Ingrid van Engelshoven maandag toegezegd. Volgens Van Engelshoven zijn ook andere musea geschikt voor schoolbezoek. De D66-minister wijkt met haar uitspraak af van het Regeerakkoord waarin is opgenomen dat ‘alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum bezoeken’.

De afgelopen weken leidde dat punt tot kritiek en zorgen, onder meer van regionale musea die vreesden voor het mislopen van schoolbezoek. GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet wees er maandag tijdens een cultuurdebat in de Tweede Kamer op dat meer is dan het Rijksmuseum. ,,Zou het niet logischer zijn als kinderen in Friesland eerst eens kennismaken met museum Belvedère, of kinderen uit Limburg met het Bonnefantenmuseum?”

De Rijksmuseum-uitspraak dient een breder doel, reageerde Van Engelshoven. ,,Het gaat er om, ook voor kinderen: leren wie je bent, reflecteren daarop en jezelf ontwikkelen. Dat is de brede werkelijkheid achter het iconische voorbeeld van het Rijksmuseum. Dat doel kun je ook bereiken door een ander museum te bezoeken. Wat mij betreft kunnen scholen daar zelf voor kiezen.”

Volgens Van Engelshoven kent Nederland ‘veel musea met prachtige collecties die het bezoek van schoolkinderen verdienen’. De minister verwees daarbij naar de twaalf musea die zich hebben aangesloten bij het Canon-netwerk van het Openlucht Museum in Arnhem, waaronder het Hunebedcentrum in Borger.

De in Delfzijl geboren Van Engelshoven debatteerde maandag voor het eerst als minister in het kabinet Rutte III. Inhoudelijk ging haar dat goed af, maar een vlot spreker toonde ze zich nog niet. Wel werd ze breed geprezen voor haar vrijdag gepresenteerde voorstel om jaarlijks 10 miljoen euro extra te investeren in instellingen en gezelschappen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur