Vers en klassiek musicalgeweld

In de wereld van de musical is men dol op reprises. Voor Anatevka gaan we 51 jaar terug, maar ook de klassieker My Fair Lady is er weer. Mooi nieuws: The Lion King blijft.

Dat Disney’s The Lion King het in Scheveningen goed doet, is geen wonder. In New York staat het al twintig jaar. Grote getallen reizen mee: over de hele wereld 90 miljoen bezoekers. Wij scoren in Nederland zelden extreem. Hoewel, Soldaat van Oranje maakt zeven jaar ruimschoots vol en vernieuwt de bezetting herhaaldelijk. Op de Uitmarkt van Amsterdam debuteerde zondagavond een nieuwe Soldaat, Sebas Berman. In de opgewonden entourage van massapubliek en tv camera’s had hij een beroerde start bij de Musical Sing Along. In het genre muziektheater ligt het accent op acteren. Allemaal goed en wel, vocaal maakte Berman er niets van.

Producenten doen daar soms wat laconiek over. Dan vallen contrasten op. Esmée Dekker was die avond opzienbarend mooi als Eliza Doolittle, maar Chris Tates (professor Higgins) moet nog wat oefenen om My Fair Lady artistiek op de been te houden. Han Oldigs, echter, belooft in de dankbare rol van de vuilnisman een lekkere Alfred J. Doolittle te plaatsen. Pluspunt: ze spelen de vertaling van Seth Gaaikema. Een betere is niet te verzinnen.

Fiddler on the Roof

Op de Uitmarkt ontbrak Anatevka, de voorstelling die door Stage Entertainment hardnekkig als Fiddler on the Roof wordt geafficheerd. Dat zal te maken hebben met voorschriften van de rechthebbenden. Al 51 jaar kennen we de show als Anatevka, met onuitwisbare herinneringen aan Lex Goudsmit, de eerste Nederlandse Tevje. Nu toevertrouwd aan Thomas Acda. Deze musical gaat naar acht theaters (waaronder in februari een week MartiniPlaza Groningen). De première is op 5 november.

Nieuw onder de zware producties is On Your Feet!, een show naar het levensverhaal van Gloria en Emilio Estefan. In een Nederlandse versie met onder anderen Vajén van den Bosch, Jim Bakkum, Tommie Christiaan en Nurlaila Karim in de hoofdrollen. Utrecht wordt de vaste standplaats. Regelrecht van Broadway... Moeten we er gelukkig mee zijn? Dat zal blijken als de latin american explosie aanslaat. Vlak onder deze categorie staat The Full Monty, een reprise uit 2009. Trefwoord: havenarbeiders in striptease... Een net zo dwaas verhaal schuilt in De Marathon. Noem het een toneelstuk met liedjes. De zangkwaliteiten komen op de tweede plaats. Van John Buisman, Kees Boot e. a. wordt in dat opzicht niks verwacht. Het vorig seizoen was deze te gekke story een van de verrassingen.

Kleinschalig

Kleinschalig zijn Opvliegers III (met onder anderen Antje Monteiro en Anouk van Nes) en VAMOS, de beoogde musicalvariant van Ik Vertrek. Johnny Kraaijkamp is geen gerespecteerd zanger. Hoeft niet, mits hij drie vrouwen support verschaft. Carolina Dijkhuizen is van hen dé zangeres. Lenette van Dongen en Cystine Carreon mogen dat bewijzen.

En verder? Andermaal een levensverhaal, Liesbeth List - de musical, met Renée van Wegberg. Zondagavond stond zij als een regelrechte soundmixer te imiteren, helaas. Was Getekend Annie M G Schmidt (met Simone Kleinsma, Marjolein Touw en William Spaaij) zal veel aandacht krijgen. In From Sammy with love waren Stanley Burleson en Freek Bartels op de Uitmarkt zo verschrikkelijk goed, dat van nu af geldt: mis het niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.