Vierde Zilveren Griffel voor Tjibbe Veldkamp

Het prentenboek Kom uit die kraan! van Tjibbe Veldkamp is woensdag in Amsterdam bekroond met een Zilveren Griffel.

Het is de vierde keer dat de in Groningen woonachtige schrijver door de Griffeljury wordt onderscheiden als auteur van een de beste jeugdboeken van het afgelopen jaar. Eerder gebeurde het voor De lievelingstrui (2002), SMS (2007) en Agent en Boef (2009). Veldkamp maakte Kom uit die kraan!, over een eigenwijs jongetje met een sterke fascinatie voor een bouwplaats, met illustrator Alice Hoogstad.

De andere Griffels gingen woensdag naar Imme Dros, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Anna Woltz, Daan Remmerts de Vries, Joukje Akveld, Edward van de Vendel, Monique en Hans Hagen en Ted van Lieshout. Daarnaast werden Zilveren Penselen uitgereikt aan de illustratoren Harriët van Reek en Yvonne Jagtenberg.

De uitreiking vormde een vooraankondiging van de nieuwe Kinderboekenweek. Op 4 oktober wordt bekendgemaakt welk van de tien met een Zilveren Griffels bekroonde titels de Gouden Griffel krijgt. Eind september worden het Gouden Penseel en Gulden Palet uitgereikt voor de best geillustreerde kinderboeken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.