Vijf maanden herbezinning voor Kunst in Kolderveen

Kunst in Kolderveen (KiK) bezint zich op de toekomst. Voorlopig vinden in de voormalige melkfabriek De Venen geen nieuwe kunstprojecten meer plaats.

,,Het is na vijftien jaar tijd voor een onderzoek naar vorm en inhoud van de eigen kunstinstelling”, aldus de kunstorganisatie in een verklaring die vlak voor de jaarwisseling is verspreid. KiK is vooral bekend als locatie voor artists in residence (air), als tijdelijke woon- en werkplek voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. Laatste publiekstentoonstelling was Identitijd met kunst uit Overijssel en Drenthe. De afgelopen jaren manifesteerde KiK zich nadrukkelijk ook buiten Kolderveen, zoals met bijdragen aan Into Nature en de tijdelijke kunstenaarskolonie Entre Nous in Frederiksoord.

Het combineren van artists in residence met kunstprojecten elders blijkt een zware wissel te trekken op KiK. De organisatie beschikt over een beperkt aantal betaalde krachten en heeft in de huidige opzet te weinig geld om beide activiteiten goed uit te voeren. Ander probleem is dat de artists in residence-functie haaks lijkt te staan op de wens van overheden en fondsen dat kunstinstellingen goed zichtbaar moeten zijn en een zo breed mogelijk publiek moeten zien te bereiken.

‘Bouwen aan een toekomstbestendig model’

De komende vijf maanden wil de organisatie gebruiken voor het ontwerpen van ‘een brand new KiK’. De provincie Drenthe heeft daar een subsidie van 10.000 euro voor beschikbaar gesteld. ,,We gaan ons helemaal richten op een productief en nieuwsgierig onderzoek naar eigen bestaansgrond, functie en profiel”, belooft KiK. ,,We voeren explorerende gesprekken, we bouwen aan een toekomstbestendig model voor een kunstinstelling in landelijk gebied en zetten een sterke programmalijn uit voor de komende jaren.”

Het bericht dat KiK de bakens wil verzetten komt op een moment dat ook andere instellingen voor hedendaagse beeldende kunst in Drenthe veranderingen ondergaan. Zo kondigde het Drents Museum eind vorig jaar een koers aan voor Kunst In De Nieuwe Kolk (KINK) in Assen die moet leiden tot meer activiteiten een betere zichtbaarheid. Daarnaast opent het Centrum Beeldende Kunst (CCBK) in Emmen binnenkort een tweede locatie in de voormalige dierentuin. Begin 2018 sloot het Stedelijk Museum Assen Hedendaagse Kunst (SMAHK) de deuren sluiten wegens sloop van het onderkomen aan de Venestraat in Assen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.