Vijf tips voor twee dagen Zomerzinnen

Vrijdag begint in Amen festival Zomerzinnen, dit keer volgens een andere opzet. Het literair festival trekt niet langer door Drenthe, maar nestelt zich met ingang van dit jaar op een vaste plek: Amen, bekend van café De Amer.

Literatuur vormt nog steeds de kurk waar het evenement op drijft. Daarnaast hebben de organisatoren ruimte gemaakt voor muziek. Meest in het oog springende verandering is dat Zomerzinnen tweedaags wordt. Met als gevolg dat er voor de bezoeker nog meer te kiezen valt.

In de krant van woensdag geven Ilona Duits van boekhandel Boomker in Haren en Daan Nijman van de gelijknamige boekhandel in Roden, beide zijn genomineerd als boekverkoper van het jaar, ieder vijf tips. Hierbij vijf tips van cultuurredacteur Joep van Ruiten om de festivalbezoeker op gang te helpen.

Erik Harteveld (vrijdag, 19.40 uur)

Zomerzinnen heeft dit jaar als motto 'summertime blues' meegekregen en niemand kan die blues in Drenthe beter verwoorden dan zanger, acteur, dichter, schrijver en dwarsdenker Erik Harteveld. Wat hij precies gaat doen in Amen is vooraf, als vanouds, niet te voorspellen. Ondanks een koe op de rails een hobbelend lied over de treinreis naar Grolloo, een gedicht over de verwording van de Drenten, het kan allemaal.

Appleknockers Flophouse (vrijdag en zaterdag, 23.15 uur)

De platenmaatschappij van Cuby + Blizzards huurde in 1969 een stripteasedanseres in voor een fotosessie café Perkaan in Wezup. De bekken vielen open, een verhaal was geboren. Choreograaf en theatermaker Betsy Torenbos, bekend van gezelschap Rood Paleis, liet zich voor Appleknockers Flophouse inspireren door de gebeurtenissen in en verhalen over Wezup en maakte een choreografie waarin, zoals vaker in Drenthe, werkelijkheid en droom door elkaar lopen.

Koos Meinderts (zaterdag, 14.45 uur & 19.00 uur)

Van Koos Meinderts verscheen vorig jaar de jeugdroman De zee zien, waarin een 16-jarige jongen in een schoorsteenpijp klimt en vervolgens, onder de ogen van zijn vriend, te pletter valt. Waarop die vriend, de verteller in De zee zien, doet alsof er niets is gebeurd. Dat gegeven levert een zeer indringend boek op over vriendschap en liefde, en over wat er gebeurt als iemand besluit te zwijgen over de belangrijkste gebeurtenis in zijn leven.

A.L. Snijders Show (zaterdag, 20.15 en 22.30 uur)

Gestimuleerd door de enthousiaste ontvangst van zijn Nederland Leest-uitgave besloot schrijver en causeur A.L. Snijders een programma in elkaar te zetten met verwante geesten. In Amen zijn dat Jente Posthuma, Carel Helder en Jonko Klapper. Nog geen wereldberoemde namen in Nederland, en dat is een aanbeveling, maar wel types waarvan de reputatie instemmend via mond-tot-mond wordt overgedragen. Snijders stond in 2013 ook op Zomerzinnen, toen in Meppel en bleek in zijn eentje de toegangprijs waard.

Broeder Dieleman (zaterdag, 19.00 uur met Franca Treur & 21.30 uur)

Het Zeeuwse fenomeen Broeder Dieleman is door Dagblad van het Noorden al mschreven als 'een van de meest fascinerende verschijningen in de Nederlandse popmuziek van de laatste jaren': "Muzikaal opvallend door de spaarzaamheid van de instrumentatie en de bijna gewijde sfeer, en tekstueel (voor zover verstaanbaar voor de niet-Zeeuw) door de liefdevolle en troostrijke teksten." Begin dit jaar verscheen van zijn hand Uut de bron, een cd met een opvallend vormgegeven boekwerk waarin alle liedteksten zijn opgenomen.

Festival Zomerzinnen wordt vrijdag om 19.30 uur geopend door Eric van Oosterhout, burgemeester van Aa en Hunze. Zaterdag begint het programma om 13.30 uur. Kaarten (10 - 25 euro) zijn verkrijgbaar via www.zomerzinnen.nl en op het festivalterrein.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.