Guns N’ Roses speelt in juni 2022 in Groningen met zanger Axl Rose en gitarist Slash in de gelederen. Vijf vragen over Guns N’ Roses.

Guns N’ Roses, wat is dat ook alweer?

Guns N’ Roses (GNR) was eind jaren tachtig en begin jaren negentig de populairste rockband ter wereld. Ze scoorden een lange rij hits, waaronder Sweet Child O’ Mine , Paradise City en November Rain .

Blikvangers waren zanger Axl Rose en gitarist Slash. Rose stond bekend om zijn snerpende stemgeluid en energieke podiumpresentatie. Waar sommigen hem vonden klinken als een krijsend speenvarken, geldt hij voor anderen als de beste zanger ooit.

Zijn zangpartijen werden afgewisseld met de gitaarsolo’s van Slash, die niet alleen noten over elkaar heen liet buitelen maar ook veel gevoel in zijn spel wist te leggen. Hij was vooral herkenbaar aan de hoge hoed die hij op het podium vaak droeg.

Hoe ging het mis met GNR?

De band ging waarschijnlijk simpelweg ten onder aan de gekte die het ongekende succes met zich meebracht. Bandleden verloren zichzelf in alcohol en drugs en er ontstonden interne strubbelingen. Na een concert op 17 juli 1993 in Rio de Janeiro viel de band langzaam maar zeker uit elkaar.

Vooral tussen Axl Rose en Slash ging het helemaal mis. De gitarist verliet de band en het tweetal sprak bijna negentien jaar niet met elkaar. Waar Slash tijdens interviews nog wel eens uitsprak dat de situatie hem niet lekker zat, zei Rose steevast dat een verzoening er ‘tijdens dit leven’ niet meer zou komen. Hij maakte zijn voormalige kompaan zelfs uit voor een enge ziekte.

Hoe zijn ze weer bij elkaar gekomen?

Dit is voor de fans de meest interessante vraag, maar er is maar weinig over bekend. Axl Rose heeft in een van zijn spaarzame interviews gezegd dat de organisator van het Amerikaanse Coachella-festival er een grote rol in heeft gehad.

Het lijkt erop dat deze Paul Tollett slim heeft ingespeeld op het sentiment van de zanger, door niet meteen over de financiële kant van de zaak te beginnen. Tollett stuurde hem zelfs een GNR-flyer uit 1986 toe, die hij zelf destijds nog had verspreid.

Het zette Rose aan het denken en de zanger liet zijn personeel het telefoonnummer van Slash achterhalen. Vervolgens belde hij hem zelf op en begonnen ze hun ruzie uit te praten. In oktober 2015 kwam Slash bij Rose thuis dineren en legden ze hun meningsverschillen na bijna twintig jaar definitief bij.

Is de reünie een beetje succesvol?

Zeker weten. De reünie begon op 1 april 2016 toen Axl Rose, Slash én oorspronkelijke bassist Duff McKagan samen een verrassingsconcert gaven in een zaaltje voor 500 man in Los Angeles. De andere originele leden, gitarist Izzy Stradlin en drummer Steven Adler, waren er niet bij. Andere muzikanten speelden hun partijen.

Maar duidelijk was dat Guns N’ Roses met Axl en Slash weer klonk als Guns N’ Roses. En ook bewees Rose dat de reünie hem menens was, want ondanks dat hij al aan het begin van het optreden een botje brak in zijn voet maakte hij het concert af.

Een week later gaf de band twee officiële arenaconcerten in Las Vegas en daarna stond de band op Coachella, zeg maar het Amerikaanse Lowlands-festival. Voor de Amerikaanse tournee die volgde werden meer dan een miljoen kaarten verkocht, waarmee de band bijna 117 miljoen dollar binnenharkte.

Wat kunnen de fans verwachten?

Nadat Rose jarenlang met een stel onbekenden speelde onder de naam Guns N’ Roses, is de echte Guns N’ Roses eindelijk terug.

Rose zingt zelfs beter dan de afgelopen jaren. Er zitten weer wat scherpe randjes aan zijn stem, hoewel hij niet meer kan tippen aan zichzelf in de jaren tachtig en negentig. Slash speelt nog steeds de sterren van de hemel en de ruim 2,5 uur durende setlist bevat zo’n beetje alle hits die de band ooit gehad heeft.

Bovendien beginnen de concerten van de band tegenwoordig meestal op tijd en dat is een heel verschil met de hoogtijdagen toen de ongrijpbare zanger er niet voor terugdeinsde om volle stadions urenlang op zijn verschijning te laten wachten. Kortom, als er geen gekke dingen gebeuren, verandert Groningen voor de fans volgend jaar weer een avond in ‘Paradise City’.

Dit is een bewerking van een in 2017 gepubliceerd verhaal

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Vijf vragen