Vijf zalen in Groningen en Leeuwarden zijn voor volgende week dinsdag, woensdag en donderdag door het ministerie van OCW aangewezen als pilotlocaties voor voorstellingen en concerten. Daarbij is negatief op corona getest publiek welkom.

Het gaat om de Stadsschouwburg, De Oosterpoort, Grand Theatre en Martiniplaza in Groningen en De Harmonie in Leeuwarden. Ook poppodium Neushoorn in Leeuwarden is aangewezen als pilotzaal. Daar staan eind van de maand drie optredens op de rol. Bezoekers moeten telkens maximaal veertig uur voor aanvang zijn getest op sneltestlocaties.

In Groningen komt de speciale sneltestlocatie op het Suikerunieterrein, in opdracht van het ministerie van OCW opgetrokken door Stichting Open Nederland. In Leeuwarden is de sneltest te doen in de James Wattstraat.

Kijken of er animo is

Het betreft hier geen zogeheten ‘fieldlabs’. De fieldlabs zijn evenementen waarbij het publiek niet gebonden is aan een verplichte onderlinge afstand. Bij deze pilots in Groningen en Leeuwarden blijven de bezoekers op anderhalve meter van elkaar. ,,De proef is bedoeld om te onderzoeken hoe deze gang van zaken het publiek bevalt: is er überhaupt animo voor, durven mensen het aan, zijn ze bereid zich te laten testen, staan jongeren er anders in dan ouderen?”, zegt Renate Meijering, hoofdcommunicatie van SPOT Groningen.

Bij De Harmonie is directeur Marijke van der Woude blij met de proef, ook al wordt het kort dag. ,,Het was ook tot het laatste moment onzeker of het ministerie zijn fiat zou geven.”

Neushoorn gaat 25, 26 en 27 april open. Daar speelt in elk geval Lakshmi. ,,Naar de overige optredens kijken we nog”, zegt directeur Serge Hollander. ,,Daar hebben we nog wel even de tijd voor. We voelen het als een eer mee te kunnen helpen aan een veiliger Nederland en de herstart van de cultuursector.”

Drenthe moet nog even wachten

De burgemeesters van de Drentse steden hadden hun theaters ook aangemeld als mogelijke speelplekken. Maar van het beperkte aantal locaties dat wordt ingericht voor sneltesten is er door het ministerie voor volgende week niet één in Drenthe voorzien. Mogelijk haakt het Atlas Theater eind april alsnog aan voor een pilot, als volgens een circulerend plan op 25 april een wedstrijd van FC Emmen voor tweeduizend bezoekers wordt gespeeld. Voor dat evenement is sowieso een grote sneltestlocatie nodig.

Directeur Pieter-Bas Rebers van De Tamboer in Hoogeveen vindt het aan de ene kant jammer dat zijn theater niet meedoet. ,,Daar heeft ook de branchevereniging een rol in gespeeld. Aan de andere kant is het ook wel héél erg kort dag om het binnen één week goed te kunnen organiseren. Wie weet een volgende keer.”

Ook De Lawei in Drachten was aangemeld en had graag meegedaan. ,,Maar er is hier straks geen sneltestlocatie, dus het gaat niet door. Helaas”, verzucht directeur Stef Avezaat.

Soms werd het te veel

Martiniplaza had aanvankelijk drie avonden op de rol staan: naast die van het Noordpool Orkest met Pé en Rinus zou er aanvankelijk ook een optreden van het orkest met Marcel Hensema en Rosa da Silva zijn, plus een avondje Stayin’Alive Disco Fever .

,,Die laatste show had een opbouw van een paar dagen nodig, dus dat lukte sowieso niet. En we moesten de avond met Marcel en Rosa schrappen om organisatorische redenen: het werd domweg te veel op zo’n korte termijn. Bovendien liepen we een risico door twee avonden op min of meer eenzelfde doelgroep te mikken”, zegt programmeur Annerie Knol.

Tickets zijn vanaf nu te koop via de websites van de betreffende instellingen. Wie bij de sneltest corona blijkt te hebben, wordt direct doorverwezen naar een GGD-post.

Het volledige overzicht van evenementen en attracties waarbij bezoekers met een negatieve coronatest toegang krijgen, is gepubliceerd op rijksoverheid.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus